Frykter at politikerne vil godta fortsatt bruk av skatteparadis

Generalsekretær Mona Thowsen i PWYP Norge.
Generalsekretær Mona Thowsen i PWYP Norge.

mandag 29. mai 2017

Stortinget har mulighet til å gjøre det vanskeligere for norske selskap å lure unna penger i utlandet. Tirsdag skal politikerne behandle SVs forslag om utvidet kontroll.

I fjor vår ble en rekke selskaper verden rundt tatt med buksene nede. Gjennom de såkalte Panama-papirene kom det fram at mange selskaper hadde unnlatt å betale skatt og gjemt bort store summer i såkalte skatteparadiser. Også norske selskaper var innblandet, noe som viser at norske myndigheters kontroll ikke holder mål.

Organisasjonen Publish What You Pay Norge (PWYP) jobber for større åpenhet om staters økonomi og skattlegging for å fremme bærekraftige samfunn. Den er dennorske delen av et globalt nettverk som består av rundt 800 organisasjoner fra omtrent 70 land. PWYP Norge mener at den såkalte norske «land-for-land»-forskriften bør utvides slik at smutthullene i lovverket forsvinner. Det vil gjøre det vanskeligere å gjemme unna penger i andre land. Både Industri Energi og partiet SV støtter forslaget til PWYP. SV har lagt fram det samme som sitt representantforslag. Tirsdag 30.mai skal Stortinget behandle forslaget. Industri Energi og PWYP frykter imidlertid at politikerne ikke kommer til å vedta forslaget og inviterte mandag til informasjonsmøte om saken.

Problemet må tas på alvor!

Ifølge PWYP viser anslag at Norge taper rundt 136 milliarder kroner i skatteundragelse årlig. Penger som ellers kunne ha gått til flere sykehjemsplasser, barnehager, opprustning av skolebygg og så videre.

– Det burde være i alles interesse å utvide lovverket. Strengere regler ville sørget for likere konkurransevilkår. I stedet ser vi at land tappes, mens selskap bygger opp finansielle muskler. Økt rikdom fører til innflytelse og kontroll av politisk makt. Det har vi sett mye av med årene. Panamapapirene viste at dette er satt i system. Det var heller ikke myndighetene som kom med avsløringen i fjor. Informasjonen kom fra vanlige folk, ansatte i selskapene, organisasjoner og journalister, sier Mona Thowsen, generalsekretær i PWYP Norge.

Internasjonal rådgiver i Industri Energi, Amalie Hilde Tofte, mener politikerne må ta problemet på alvor.

– Det er uforståelig at Finansdepartementet og politikerne ikke vil tette de to hullene i «land-for-land»-rapporteringen, som kan forhindre at penger blir flyttet til skatteparadis. PWYP har vist at det bare er snakk om to justeringer, endring av seks ord, for at vi skal kunne vite hvor pengene blir av, sier hun.

Har mistet offentlig økonomisk støtte

Internasjonal rådgiver Amalie Hilde Tofte i Industri Energi
Internasjonal rådgiver Amalie Hilde Tofte i Industri Energi

– Når store selskaper unndrar å betale skatt og dermed ikke bidrar til samfunnet, sitter vanlige folk igjen med regningen. Folk må dermed betale høyere skatter eller finansiere velferdsgodene selv, legger Tofte til.

PWYP er avhengig av støtte fra myndighetene for å kunne drive sitt arbeid.Før påske fikk organisasjonen imidlertid beskjed om at den fikk avslag fra Norad på søknad om infostøtte og står nå uten finansiering fra det offentlige.

Det er svært uheldig, mener Tofte.

– PWYP har vært spydspissen for åpenhetsarbeid i Norge. Det er tragisk dersom deres arbeid ikke får fortsette.De som utfordrer sine myndigheter på åpenhet, er under press i mange land, også i OECD-land og i Norge. Derfor er det viktig at vi støtter opp om organisasjonen som jobber i både nasjonalt og internasjonalt nettverk, for å få på plass tiltak for åpenhet, sier rådgiveren.