Den viktigste medlemsfordelen i FLT
FLT er det eneste LO-forbundet som tilbyr gratis etter– og videreutdanning til medlemmene som en del av tariffavtalen. FLTs utdanningsselskap, Addisco, samarbeider med Universitetet i Bergen om å utvikle videreutdanning innen juss, organisasjonspsykologi og teknologiledelse. Studenter i Teknologiledelse mottok diplom for å ha fullført 60 studiepoeng på Grand Hotell Terminus i Bergen.
Tommy Grundvig er en av studentene som mottok diplom for å ha fullført 60 studiepoeng i Teknologiledelse. Han har flere kurs gjennom Addisco og fikk stillingen som avdelingsleder i Jøtul AS på grunn av videreutdanningen. Grundvig er klar på at videreutdanningen er viktigste den medlemsfordelen i FLT. Tore Opedal fikk en yrkessykdom og måtte omskolere seg. Videreutdanningen kom godt med i den nye stillingen.
Ekteparet Liv Grete Dyrnes og Bertil Dyrnes mottok begge diplom i Teknologiledelse og har tatt videreutdanningen sammen. Hun får nyttig kompetanse i stillingen som prosjektkoordinator og han håper videreutdanningen kan hjelpe ham i jakten på ny jobb.
Les mer om hva FLT-medlemmer sier om videreutdanningen
Øker jobbmulighetene
– Vi har sett at etter- og videreutdanning gjennom Addisco gjør at medlemmer får seg ny jobb og får økt kompetanse i stillingen de allerede har. Vi har til og med eksempler på at noen har tatt jobben til sjefen, sa 2. nestleder i FLT Arnstein Aasestrand i sin tale til de 28 diplomstudentene 27. januar.
Arbeidslivsforskningsinstituttet (AFI) har undersøkt FLTs etter– og videreutdanning gjennom Addisco. Rapporten Partssamarbeidets kompetanseeffekter trekker fram at videreutdanningen har svært positive effekter på jobbmulighetene og øker studentenes «ansettbarhet». Imidlertid viser rapporten også at tilrettelegging av undervisningen er avgjørende for at studentene fullfører utdanningen.
– De nye læringsplattformene har redusert behovet for helgesamlinger og det blir dermed lettere for studentene å kombinere undervisningen med jobb og familieliv. På videreutdanningen praktiseres «omvendt klasserom» som drar veksler på studentenes erfaringer fra yrkeslivet. Studentene jobber med caser fra egen arbeidshverdag og tilegner seg teori i forkant av samlingene. På samlingene er det studentene som stiller foreleseren spørsmål, sier Nina Henriksen, daglig leder i Addisco. Hun etterlyser mer initiativ fra både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner i forhold til livslang læring.
Samarbeidet med UiB gir resultater
Addisco, juridisk fakultet, institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap og institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen (UiB) tilbyr kursene Innføring i juss for næringslivet, Teknologiledelse og Organisasjonspsykologi. Addisco og fakultetene samarbeider som fire likeverdige parter om tilbudet (Firenighet). I det firenige samarbeidet bygger Addisco og UiB opp undervisningen med basis i den digitale læringsplattformen «Mitt UiB». Plattformen gir en rekke muligheter for videoforelesninger og diskusjonsforum på nett.
UiB på sin side er glade for å kunne tilby en av landets beste videreutdanninger gjennom samarbeidet. Imidlertid har samarbeidet også andre positive effekter.
– Prosjektet har ført til økt samarbeid mellom fagmiljøene som er involvert. Foreleserne får erfaringer fra «det virkelige liv» gjennom møtet med studentene, og dermed mer innsikt i behovene for kompetanse i næringslivet. Dette gir igjen positive ringvirkninger for undervisningen på våre ordinære studieprogram. Absolutt en vinn-vinn situasjon for alle parter, forteller Jan Ove Færstad, førsteamanuensis og koordinator for prosjektet ved UiB.
Les også
Etter – og videreutdanning via FLT