Flyktninger på dagsorden på LO Stat sin kartellkonferanse
LO Stat sin kartellkonferanse er et årlig arrangement i midten av november hvert år. Et av hovedtemaene ved årets var flyktningerkrisen. LO-leder Gerd Kristiansen og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre hadde også innledninger der terroren i Paris og flykningene fikk stor plass. FLT deltok med Alf Edvard Masternes, Øyvind Kongsvold og Ulf Madsen.
Forbundet på plass
FLT er også en del av LOstat, først og fremst gjennom FLT Statens vegvesen. Deltakerne på årets kartellkonferanse er: Alf Edvard Masternes, Øyvind Kongsvold og Ulf Madsen.
Hard å se at folk i sitt hverdagsliv blir angrepet
Gerd Kristiansen startet med å minne om terrorofrene i Paris, og om hvor nært det er når folk i sitt hverdagsliv blir angrepet. Gerd Kristiansen, leder i LO fortalte om at flere arbeidsplasser legges ned i hjørnesteinsbedrifter rundt om i landet. Vi har nødt til å styrke norske arbeidsplasser, sa Kristiansen.
Pensjon og arbeid til alle er viktig ved neste oppgjør
LO-lederen uttalte at det er pensjon og kampen for arbeid til alle som vil stå først ved neste tariffoppgjør. Hun advarte mot at neste år var rette tid til å løfte frem 6-timers dag, som blant annet lederen av Fagforbundet Mette Nord hadde løftet tidligere på konferansen. Kristiansen slo fast at en må vinne frem mot den blå-blå regjeringen som er tiltaksløse når ledigheten øker, men handlekraftig når det går på å gjøre det mer lett å skape utrygge arbeidsplasser i korte engasjementer.
De store pengene brukes på de riktige tingene
Gerd Kristiansen tok opp problemet med de hun kaller velferdsprofitørene. Det er en utfordring at penger går til store konsern, fremfor mer til velferd, sa LO-lederen.
Høyeste ledighet på 20 år
Arbeid til alle er jobb nummer en for Arbeiderpartiet sa Jonas Gahr Støre til LOstats kartellkonferanse. 128.000 arbeidsledige er det største på 20 år, og det ser ikke ut til å stabilisere seg. I noen fylker går ledigheten ned, men særlig på vestlandet går det opp, og regjeringen er ikke i stand til å målrette tiltak. Arbeiderpartiet har økt tiltakene til gründere, for å gjøre det lettere å skape virksomhet. Et annet tiltak er å rette tiltak for unge under 30 år for å sørge for at de unge får enten opplæring eller arbeidstiltak. – Vi i Arbeiderpartiet har råd til å styrke tiltakene mot ledighet fordi vi ikke deler ut milliarder i skattelette slik som de blå-blå sa Støre.
Døgnet er bare jobb
Jonas Gahr Støre tok opp problematiseringen med å være tilgjengelig døgnet rundt. Mens det for andre vil være en utfordring at en kan gå rett inn i en normert norsk arbeidsdag. Jonas Gahr Støre lovet at han ville fjerne loven de blå-blå lagde om midlertidighet.
Jeg har levd i Paris, og gråter med Paris
Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre gikk inn på Paris terroren og flyktningssituasjonen. Han fortalte at han har levd i Paris, og gråter med Paris, og at det blir nært når det virker så vilkårlig når folk blir drept i en pulserende by en fredags kveld. Han fortalte at det i stor grad er tegn på at det også der har vært et angrep gjort innenifra, og at det viser viktigheten av å støtte opp om organisasjoner og bevegelser som står for samhold. Støre fortalte vider at det er 60 millioner mennesker i verden som er på bevegelse og flukt, fra krig og naturendringer.
Politisk ledelse og etatsledere må lytte til fagfolk
Politimannen og seksjonssjefen Rolf Arne Kurthi i Politiets utlendingsenhet har tjenestegjort i EU-samarbeidet Frontex. Kurthi har vært kjent for det norske folk gjennom NRK serien som fulgte politiet som tok imot flyktninger i kysten. Han fortalte fra sine erfaringer i grenseområdene både mellom Italia og Libya men også mellom Tyrkia og Hellas. Hans beretninger var at det i all hovedsak er mennesker på flukt en møter i flyktningsbåtene. Selv hadde han intervjuet 40 personer på en av hovedleirene i Sicilia og der kunne han høre historier fra A til Å om hvorfor folk hadde valgt å reise. Hans kjepphest fremover er at den politiske ledelsen må lytte mer til deres egne fagfolk. – De må ta kontakt med oss og den kunnskapen vi har med en gang vi har kommet tilbake. Det er også opplevd at en ikke blir profet i egen etat. De fleste oppdrag jeg har fått til å fortelle om hva jeg har opplevd er for organisasjoner og miljøer utenfor etaten jeg jobber i, sa Kurthi.
Fembarnsmor dro til Hellas og hjalp flyktninger
Fembarnsmoren startet den frivillige organisasjonen ”Dråpen i havet”. Møter de som var der fra å hjelpe til. Hun fortalte beretning om den første båten hun møtte, med en baby på tre uker. Ei kvinne på 75 år, med stort sår og ei gravid kvinne med 21 dager til termin der vannet hadde gått. Den neste båten var fylt opp med mange barn. Hun fortalte om hvordan det var å møte menneskeskjebner og om folk som var der for å hjelpe fra andre steder i Europa. Også i Norge fortalte hun økte engasjementet med undergrupper fra hele landet, med barn som startet innsamlinger av klær, kakelotteri med mer. Sammen med fire venninner. Neste gang hun reiste ut var det 16 med i ”Dråpen i havet”, deriblant sykepleiere med medisinsk utstyr.
Støtten til flyktninger i året utgjør det folk bruker på potetchips i løpet av et år
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres fortalte hvor viktig det var at folk som Trude Jacobsen i ”Dråpen i havet” engasjerer seg og stiller opp. Det er ikke mulig for en stor organisasjon å være alle steder, så en trenger mindre private initiativ til å gjøre en forskjell der vi ikke kan være, sa hun. Tørres satte flyktningenes situasjon i perspektiv med hvor lite det egentlig utgjør i forhold til andre utfordringer i Norge. Hun satt det i sammenheng med at det ikke utgjør mer enn hva vi i Norge bruker på potetchips i løpet av ett år. For den summen vi bruker på potetchips kan en hjelpe 10.000 flyktninger, sa Tørres.