Fellesskapet må være forberedt på fremtidige kriser
Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Forbundet Styrke fremhevet betydningen av å kjenne til den norske modellen og ha en tydelig rollefordeling for å styrke beredskapen ved fremtidige kriser.
LO-forbundene møttes denne uken på LOs konferanse om totalberedskap på Folkets Hus i Oslo for å diskutere hvordan Norge kan forbedre beredskapen ved fremtidige kriser og utfordringer.
Totalberedskapskommisjonen, som har fått i oppdrag fra regjeringen å vurdere hvordan beredskapsressursene best kan utnyttes, mener at regjeringen bør etablere en langtidsplan for beredskap. De påpeker at dette er spesielt viktig fordi verden rundt oss er mer urolig enn på flere tiår, noe som også påvirker oss her i Norge.
Dette var bakteppet for konferansen, som ble åpnet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun understreket at vi må samarbeide på tvers, sivilt, militært, privat og offentlig.
– Vi må stole på hverandre og samarbeide, for å bygge motstandskraft mot kriser og trusler, sier hun.
Kunnskap på tvers av sektorer
Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Forbundet Styrke, sier at konferansen er med på å øke bevisstheten og understreke viktigheten av den nye situasjonen vi opplever i Norge.
– Her er vi nødt til å engasjere oss mer for å bidra til kunnskap på tvers av sektorer, understreker hun.
Hun mener at våre medlemmer er viktige i denne diskusjonen.
– Vi representerer privat sektor og i denne sammenhengen spesielt olje- og gassindustrien, som er en viktig aktør og leverandør av energi til Europa. ikke minst på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina. Derfor er dette et svært sårbart område som vi må ha et spesielt fokus på, sier hun.
– Vi må ha et felles virkelighetsbilde
Nestlederen understreker at det er et behov for å etablere et felles virkelighetsbilde og trusselbilde for å kunne diskutere beredskapstiltak.
– Uten et felles virkelighetsbilde av hva vi står overfor, får du ikke til gode diskusjoner på tvers av arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter. Vi må diskutere dette sammen, noe som er essensen i den norske modellen og partssamarbeidet.
Alle vil bidra – hvis de får lov
Bakkerud mener at det også er viktig med en tydelig rolle- og ansvarsfordeling.
– At folk vet hvem som har hvilke roller og ansvar i situasjoner som oppstår, er essensielt. Den kunnskapen gir trygghet og tillit til at det faktisk er noen som tar seg av én ting, mens andre tar seg av noe annet, slår hun fast.
Nestlederen mener også at alle vil bidra, så lenge de får lov til det og vet hva de skal bidra med.
Viktig å ha planer
Konferansen inkluderte innlegg fra blant annet justisminister Emilie Enger Mehl, Hadia Tajik, Ingrid Fiskaa, Peggy Hessen Følsvik, brigader Eirik Kvarv Guldvog, forbundsleder i NOF, Torbjørn Bongo og Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.
Bakkerud sier at det er mye der ute som vi ikke har kjennskap til eller kunnskap om.
– Vi vet stort sett hva situasjonen er innenfor våre egne områder, altså de områdene vi organiserer. Vi vet lite om andre områder, bortsett fra det vi leser i avisen eller hører om på TV, for eksempel i offentlig sektor, sier hun, og legger til:
– Faren er at vi peker på hverandre i stedet for å samle laget på tvers, og da blir vi ikke fullt ut forberedt. Jeg tenker derfor at det er lurt at vi begynner å gjøre det i større grad. Der vi samler oss på tvers av sektorene for å bli bedre rustet til totalberedskap.
Dette viste denne konferansen betydningen av og behovet for.