Sikrer norske industriarbeidsplasser i det grønne skiftet

-Vi er nå i stand til å lagre klimagass fra industrien trygt i havbunnen. Det bidrar til å sikre norske arbeidsplasser i det grønne skiftet, sier leder Frode Alfheim i Forbundet Styrke.

Forbundsleder Frode Alfheim deltok torsdag på åpningen av Northern Lights-mottaksanlegg for CO2 i Øygarden, sammen med lederen av det tyske industriarbeiderforbundet IG BCE, Michael Vassiliadis.

Alfheim forventer at storskala karbonfangst og -lagring (CCS) vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet, både i Norge og i Europa.

En milepæl i det grønne skiftet

– Mange er utålmodige etter tiltak i det grønne skiftet. Med Northern Lights-anlegget får vi vist at vi kan fange og lagre store mengder karbondioksid (CO2) trygt i havbunnen på norsk sokkel. Det sikrer norske industriarbeidsplasser og gir norsk sokkel en ny fot å stå på, sier han.

Northern Lights mottaksanlegg for CO2 er en del av det norske fullskala CCS-prosjektet Langskip.

Neste år kommer den første båtlasten til Øygarden med karbondioksid fra sementanlegget i Brevik.

Eneste reelle alternativ for Tyskland

Leder i det tyske industriarbeiderforbundet IG BCE, Michael Vassiliadis, er imponert over prosjektet og påpeker at det er et viktig bidrag i den tyske industri- og klimadebatten.

-Dette beviser at det er mulig å deponere store mengder CO2 trygt i havbunnen . Vår industri har ingen andre reelle alternativer enn å eksportere utslipp hit, hvis vi skal bevare produksjon og arbeidsplasser i Tyskland, samtidig som utslippene våre skal kuttes, sier han.

Alfheim og Vassiliadis hadde torsdag også møter både med energiminister Terje Aasland (Ap) og Equinors toppsjef Anders Opedal.

– I møtene understreket vi viktigheten av CCS. Samtidig fikk vi gitt beskjed om at Equinor ikke bør gi opp planene om et hydrogenrør til Europa. Vi hører at planene trenger bedre kommersielle rammer. Samtidig bør myndighetene i Tyskland og Norge engasjere seg mer, sammen med partene i arbeidslivet, sier de to forbundslederne.