Kraftforedlende industri gir enorm verdiskapning
– Ringvirkningsanalysen bekrefter hva vi i Forbundet Styrke, Norsk Industri og våre bedrifter allerede vet, men som deler av samfunnet tidvis ser ut til å ha glemt – nemlig den store verdiskapningen industrien bidrar med, sier Geir Seljeseth, leder for samfunnspolitisk avdeling i Styrke.
Rapporten «Ringvirkninger av kraftforedlende industri» ble overlevert til næringsminister Cecilie Myrseth på Industrikonferansen i Bodø av administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, og Geir Seljeseth fra Forbundet Styrke.
Hensikten med analysen er å dokumentere verdiskapingen som den kraftforedlende industrien tilfører Norge.
Den kraftforedlende industrien omfatter virksomheter som bruker energi til å foredle råvarer til verdifulle produkter, som aluminium, sement og kunstgjødsel.
Solberg forklarer at denne industrien direkte sysselsetter 22 000 årsverk i Norge, men at den indirekte – gjennom kjøp av varer og økt etterspørsel i lokalsamfunnene – bidrar til totalt 94 000 årsverk. I kroner og øre utgjør verdiskapningen 168 milliarder kroner.
– Det er kjempeviktig for Norge, sier Solberg og legger til:
– Jeg er opptatt av at vi sikrer arbeidsplasser og gir trygghet for at folk kan bo og leve over hele landet. Industrien skaper verdier og bidrar til å bygge opp lokalsamfunn, sier han.
Enkelte utdannede folk som snakker om å legge ned prosessindustrien i Norge
Cay Nordhaug fra den valgte ledelsen i Forbundet Styrke, var også til stede i Bodø, sammen med tillitsvalgte fra både elektrokjemisk, aluminium- og kjemisk teknisk industri.
Han sier at ringvirkningsanalysen er svært viktig, fordi vi må møte negative påstander om prosessindustrien med fakta.
– I dagens samfunn opplever vi at det finnes utdannede folk som mener at en del av løsningen for å nå klimaavtalen i 2030 er å legge ned prosessindustrien i Norge. Da, sier de, vil vi nå klimamålene våre, og i tillegg kan vi leve av å eksportere kraft. Når slike grunnløse påstander får spre seg i mediene, må vi svare med fakta, sier Nordhaug.
Han påpeker at prosessindustrien i Norge er svært viktig for å nå klimamålene.
– Fra 1991 til i dag har vi kuttet nesten 50 % av utslippene. Vi er verdensledende på grønn omstilling. Se på Hydro, som ligger helt i front, og som skal produsere nullutslipp-aluminium. Vi besøkte også Heidelberg Materials og så hvordan CCS-anlegget deres fungerer. Dette er bare noen få eksempler, sier han.
– Med den nye CO₂-kompensasjonsordningen, der 40 % skal gå direkte til investeringer i Norge, kommer det til å være et kjempeinsentiv å bli enda grønnere, legger han til.
Rapporten er viktig for alle som tar politiske valg
Norsk Industris sjef forklarer at selv om det er åpenbart for oss hvor viktig denne industrien er for Norge, stilles det i politiske debatter spørsmål om hvordan kraften vår best kan utnyttes.
– Jeg mener rapporten er viktig dokumentasjon for å understreke overfor alle som tar politiske beslutninger at denne kraftforedlende industrien er et norsk varemerke. Den er en svært viktig del av vår industrihistorie, men også konkurransedyktig i mange verdikjeder i dag. Dette er noe vi må ta vare på fremover, sier Solberg.
Cay Nordhaug legger til at det er blitt gjort viktig arbeid med ringvirkningsanalysen.
– Nå handler om å få dette ut til lokalpolitikere i kommunene, til fylkene, og ikke minst til regjeringen, sier Nordhaug.
– Vi skal være i stand til å klare oss selv
Verdiskapningen som rapporten beskriver i detalj, kan oppsummeres i tre punkter: Den kraftforedlende industrien i Norge trygger arbeidsplasser, kutter utslipp og sikrer Europa.
Geir Seljeseth legger til at industrien også er viktig for eksporten og autonomien til norsk industri.
– De to viktigste ordene vi må lære oss, er strategisk autonomi. Dette handler om et konsept som gjør oss i stand til å klare oss selv i Europa gjennom pandemier, kriser og kriger. Vi må kunne levere de mineralene vi trenger, den energien vi trenger, og de proteinene vi trenger for å bygge et moderne samfunn. Vi kan ikke gjøre oss avhengige av politiske regimer vi er uenige med, sier han, og legger til:
– Vi skal være i stand til å klare oss selv.
Solberg deler et lignende synspunkt og understreker at det er viktig å legge til rette for at Norge fortsatt skal være en viktig leverandør til europeisk industri.
– Dersom vi legger ned denne industrien i Norge, vil den ikke gjenoppstå andre steder i Europa. Da vil den bli utkonkurrert av Kina, og konsekvensen er at vi blir enda mer avhengige av kinesisk produksjon. Dette er en sårbarhet jeg tror det er svært uklokt å bevege seg mot, særlig med en stadig mer urolig verden rundt oss, sier direktøren.