Krever nødvendig kraft til industrien

Tillitsvalgte og fagforeningsledere på Herøya Industripark møttes nylig for å diskutere den kritiske kraftmangelen som truer arbeidsplasser i Grenland og resten av landet. De påpeker at mangelen på strøm kan ramme industrien hardt i kommunen dersom det ikke tas raske grep.

– Vi har stor mangel på kraft i hele landet, og jeg er redd for at folk ikke skjønner alvoret, sier Tor-Morten Thorsen, leder for Herøya Arbeiderforening.

Han beskriver mangelen som katastrofalt for arbeidsplassene i kommunen, og at det er viktig å vekke det norske samfunnet og befolkningen.

Tor-Morten Thorsen og nestleder Roger Hansen (t.h) ønsker tillitsvalgte og medlemmer velkommen til møtet. Foto: Egil Brandsøy.

– Enkelt og greit, hvis ikke våre bedrifter får den kraften de trenger, er det døden for vår type industri i Norge. Da vil arbeidsplasser forsvinne fra kommunene, ikke bare i industrien, slår han fast.

Behov for mye fornybar kraft

Spesialrådgiver i Forbundet Styrke, Arild Theimann, var til stede under samlingen på Herøya Industripark. Han beskriver møtet som svært viktig.

– Det er viktig å få fram i lyset den prekære kraftsituasjonen som finnes her. I dette området er det behov for enormt mye ny fornybar kraft for å kutte de utslippene som er nødvendige for at Norge skal nå klimamålene, og for at industrien skal overleve, sier han.

– Og det er i industrien de største utslippene skal kuttes, legger han til.

Arild Theimann er spesialrådgiver i Forbundet Styrke. Foto: Egil Brandsøy.

Derfor er det et problem, forklarer Theimann, at kommunene sier nei til å bygge ut helt nødvendig fornybar kraft.

Han legger til at det vil komme en 420 kV kraftlinje fra Kristiansand til Grenland-området, men at den ikke kommer før i hvert fall 2035. Theimann sier at det må gjøres noen grep nå, og ikke vente 12 år på kraftlinja, for da er det for sent.

Thorsen taler til møtedeltakerne. Foto: Egil Brandsøy.

Til Porsgrunns Dagblad nevner Tor-Morten Thorsen at det er meldt inn et økt behov og forbruk på et sted mellom 12 og 16 terrawattimer (TWh) fra industriselskapene i Telemark og Vestfold, og at det kun meldes om planlagt for økning av kraft tilsvarende mellom 2 og 2,5 TWh.

For dårlig lokal forankring

Theimann forklarer at kommuner i Grenland-området sier nei til lokal kraftutbygging.

– De sier nei til vindkraftutbygging i Bamble. De sier nei til vindkraftutbygging i Porsgrunn, i Skien. Også nei i Drangedal, som er en kommune litt lenger inn i Telemark. Og det er klart de sier nei i disse kommunene når ikke engang vertskommunene til industrien er villige til å bygge ut mer fornybar kraft, sier Theimann.

– Man må få til en lokal forankring. Det har vært alt, alt, alt for dårlig.

Tillitsvalgte og medlemmer deltok på møtet. Foto: Egil Brandsøy.

Nestleder i Herøya Arbeiderforening, Roger Hansen, mener debatten om for eksempel vindkraft har startet i helt feil ende.

– De har startet debatten om vi skal ha vindkraft eller ikke, men de må først fokusere på hva industrien trenger. Det er det største problemet her, og det gjelder også andre steder i Norge.

Roger Hansen. Foto: Egil Brandsøy.

– Kommunene må gjøre konsekvensutredninger og de må få kraft på agendaen på en helt annen måte. De må spørre seg selv: Hvordan skal vi skaffe den kraften industrien trenger for å bli grønnere og bevare arbeidsplassene, sier Hansen.

– Så må de konsekvensutrede noe de har sagt nei til å konsekvensutrede tidligere. Ikke bare vind, men også sol og vannkraft.

– Vind og sol er det kjappeste, skyter Theimann inn.

Hovedtillitsvalgt Morten Seland fra Inovyn Porsgrunn. Foto: Egil Brandsøy.

Det var enklere før – da skjønte folk hvor viktig industrien var

Thorsen påpeker at det er industrien som har gitt Norge velstand, men at det i dag er en mangel på forståelse for hvor viktig industrien er for verdiskapningen i Norge og for menneskene som bor i hver krinkel og krok av landet.

– Nå er det ingen som snakker om industrien. I dag er det slik at hvis vi ikke får kraft, vil alle arbeidsplassene forsvinne, og de vil forsvinne til utlandet, sier han.

Tor-Morten Thorsen. Foto: Egil Brandsøy.

– Denne saken er nok dessverre mye viktigere enn samfunnet tror og forstår, slår han fast.

LES OGSÅ: Nylig lanserte Forbundet Styrke, Norsk Industri og flere medlemsbedrifter en ringvirkningsanalyse til næringsminister Cecilie Myrseth, som belyser verdiskapningen i den kraftforedlende industrien i Norge.

En sterk aktør er nødvendig for å ta tak i problemet

Hansen mener en av utfordringene har vært at det ikke har vært en stor aktør, som Herøya Arbeiderforening, som tar tatt tak i dette spørsmålet.

– Vi må ha en av de store aktørene til å samle forbundet vårt og møte utfordringene våre kolleger i forbundet står overfor i regionen, konstaterer han.

Roger Hansen. Foto: Egil Brandsøy.

Han fremhever at møtet på Herøya Industripark var positivt. Det er kjempebra at de tillitsvalgte ble enige om et opprop.

– Nå må vi bare fortsette å presse på og sørge for at det ikke stopper opp etter dette møtet. Vi skal snart kalle inn til et nytt møte med de hovedtillitsvalgte i regionen og begynne å jobbe systematisk med dette. Vi må hente inn de folkene vi trenger, og vi må ha LO og Norsk Industri med oss. LO har mange kontakter overalt. Det blir viktig å få dem med på laget, påpeker Hansen.

Han understreker at det viktigste som går ut til folket fra dette møtet er at prosessindustrien har samlet seg.

– Nå er vi enige om at mer kraft er avgjørende for arbeidsplassene våre i regionen. Fremover må vi bare øke trøkket i forhold til både politikere, industriledere og de som sitter som aktører i dette området, for å legge enda mer press på å få mer kraft inn til bedriftene våre, sier nestleder Roger Hansen i Herøya Arbeiderforening.

Opprop blant tillitsvalgte i Grenland. Foto: Egil Brandsøy.