Sterkt møte med Vest-Sahara

Maja Rønningsbakk og Kevin Fossnes fra Styrke Ung var nylig i Vest-Sahara for å lære mer om programmer for fornybar energi og møte menneskerettighetsforkjempere. Det ble et sterkt møte som fikk en brå slutt.

Forbundet har lange tradisjoner for å støtte Støttekomiteen for Vest-Sahara sitt arbeid for saharawienes frigjøring. Vest-Sahara, kjent som Afrikas siste koloni, har vært okkupert av Marokko siden 1975. Det har ført til langvarige konflikter og en vanskelig situasjon for saharawiene. Styrke Ung er sterkt engasjert i saken.

– Jeg har ønsket å reise til Vest-Sahara helt siden jeg hørte om støttekomiteens arbeid på ungdomskonferansen. Vi fikk innblikk i samfunnet og knyttet kontakter med sentrale personer under oppholdet. Det vi kan bidra med, er lite sammenlignet med risikoen de vi møtte tar daglig for å engasjere seg. De risikerer forfølgelse og vold, forteller Fossnes.

En ørken av vindmøller

Vest-Sahara er et område rikt på naturressurser. Marokko, som kontrollerer mesteparten av Vest-Sahara, har investert betydelig i utviklingen av vind- og solkraft. Dette er i strid med folkeretten, da disse ressursene skulle kommet saharawiene til gode.

Fossnes og Rønningsbakk har sett de massive investeringene Marokko har gjort i utbyggingen av fornybar energi.

– Vi kjørte milevis gjennom en ørken av vindmøller. Kraften de produserer grønnvakses til internasjonale markeder. Flere selskaper er involvert i denne kraftproduksjonen globalt. På den måten bidrar de til å støtte okkupasjonen, poengterer de.

Blant annet er Siemens Gamesa, et spansk-tysk energiselskap, tungt involvert i leveranser av vindmøller til de okkuperte områdene.

– Dette vil vi bidra til å stoppe, understreker de.

Foto: Privat

Møtte menneskerettighetsforkjemper, ble kastet ut

En sentral del av programmet for turen var å knytte kontakt med menneskerettighetsforkjempere. Det gjorde et sterkt inntrykk:

– Det er ikke ofte jeg blir «starstruck», men akkurat da følte jeg det slik. De satte stor pris på at vi kom, forteller Fossnes.

En av dem de hadde sett frem til å møte, var Mina Baali. På vei til huset hennes møtte de imidlertid marokkansk politi.

– Vi ble rett og slett forfulgt til huset, og de omringet det. Vi hadde snakket med Mina i litt over en time før politiet ba oss forlate landet, sier Rønningsbakk. Begge beskriver situasjonen som ubehagelig, men understreker at de ikke var redde.

– Det skjer ikke noe med oss som er norske. Vi er mer bekymret for hva som skjer med dem vi har møtt. Denne opplevelsen har gitt oss et enda større engasjement for saken.

Utkastelsen ble filmet.

Påvirker til endring

Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, er glad for at Forbundet Styrke støtter arbeidet økonomisk.

– Vi jobber først og fremst med politisk påvirkning gjennom blant annet FN og EU. Vi knytter kontakt med organisasjoner og jobber politisk for å løfte situasjonen i Vest-Sahara på dagsordenen, forklarer Hagen. Torsdag 7. november ble situasjonen i Vest-Sahara debattert i Stortinget.

Rønningsbakk og Fossnes er klare på at internasjonal solidaritet er viktig:

– Stå plantet med begge føttene i bakken og se utover, er det noe som heter. Ha fokus på Norge, men hjelp også de som står utenfor våre velferdsordninger og vår arbeidslivsmodell ved å støtte organisasjoner som hjelper.

Maja Rønningsbakk og Kevin Fossnes er vel hjemme i Norge igjen. Foto: Marit Gabler

Fakta

Vest-Sahara er et territorium ved Afrikas nordvestkyst, der størstedelen har vært okkupert av Marokko siden 1975. Området blir i dag beskrevet som Afrikas siste koloni. Forbundet bidrar økonomisk til Støttekomiteen for Vest-Sahara sitt arbeid for å forsvare det saharawiske folkets rettigheter i Norge, FN og EU. Styrke Ung har arbeidet med dette som en del av sitt politiske program. Her står det følgende:

Marokko fortsetter okkupasjonen og plyndringen av naturressurser i Vest-Sahara. Eksport av fosfat og fiskeprodukter fra territoriet er den viktigste kilden til finansiering av okkupasjonen. Ledende forkjempere for selvbestemmelse har blitt idømt livstidsdommer i marokkanske fengsler. Forbundet Styrke anerkjenner arbeidet Støttekomiteen for Vest-Sahara utfører for et fritt Vest-Sahara. Styrke Ung krever at Regjeringen er en pådriver for saharawienes legitime rett til selvbestemmelse og uavhengighet.