Nødvendig å fylle på med nye prosjekter på sokkelen
-Nå har vi snart tømt skuffen for utbyggingsprosjekter på norsk sokkel. Vi må derfor lete mer og gjøre nye olje- og gassfunn som kan settes i produksjon, sier forbundsleder Frode Alfheim under en debatt hos Aker BP og Aker Solutions i Stavanger onsdag.
Drøyt 300 Aker-ansatte stilte opp under en frokostdebatt i Akers nye kontor i Stavanger for å høre Karl Johnny Hersvik (adm direktør i Aker BP), Paal Eikeseth (konserndirektør i Aker Solutions) og Frode Alfheim (forbundsleder i Styrke) sine tanker om videreutviklingen av norsk sokkel.
Alfheim viser til at oljepakken, eller aktivitetspakken, var avgjørende for å få i gang ny aktivitet ved inngangen av koronapandemien i 2020.
-Vi hadde akkurat vært gjennomen en nedtur i denne bransjen, da koronapandemien rammet oss. Oljeprisen falt som en stein. Verftsindustrien var i fare for nedleggelser og tusenvis av ansatte i leverandørindustrien risikerte permittering. Gjennom aktivitetspakken fikk vi i gang nye prosjekter og aktivitet langs hele kysten, sier Alfheim.
-Men nå er skuffen med prosjekter snart tom. Derfor trengs mer leteboring for å gjøre nye funn som er store og lønnsomme nok til å bli bygd ut og satt i produksjon, sier han.
Karl Johnny Hersvik følger opp og sier han er imponert over den samhandlingen og tilliten som finnes mellom aktørene i den norske petroleumsindustrien.
– Det gir oss en unik mulighet til å bygge videre på, sier han.
Ennå usikre på ressurspotensialet i nord
I den følgende debatten vises til at det nettopp ble tildelt 53 nye letelisenser på sokkelen, gjennom siste TFO-runde, men at bare én av disse er i Barentshavet.
Ifølge Hersvik er Aker BP ennå er usikker på ressurstilgangen lengst nord. – Vi borer nå i de vestlige delene av Barentshavet for å se om det finnes ressurser der som kan danne grunnlag for en mulig feltutbygging, men vi er ennå usikre på hvor mye ressurser som finnes her.
Han er dessuten svært opptatt av å få ned tiden mellom funn og utbygging, gjennom mer bruk av ny teknologi og mer effektive arbeidsprosesser.
Til det svarer Frode Alfheim at Forbundet Styrke aldri har kjempet imot ny teknologi.
-Vi er på ingen måte imot ny teknologi. Vi må heller jobbe sammen for at norsk sokkel fortsatt skal være et laboratorium for utvikling av ny teknologi. Men vi som representerer de ansatte skal være med i disse prosjektene. Vi skal være involvert, ikke bare orientert. I tillegg skal vi ivareta et verdensledende nivå innenfor helse, miljø og sikkerhet, sier han.
Skryt til Styrke for å sette dagsorden
I andre del av debatten hos Aker i Jåttåvågen ble næringslivslederne på scenen byttet med energiminister Terje Aasland (Ap) og energipolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru.
Sistnevnte gir skryt til Forbundet Styrke for å sette dagsorden for hva som skal skje på sokkelen når prosjektskuffen er i ferd med å tømmes, mens energiministeren understreker at regjeringen legger til rette for videreutvikling, ikke avvikling, av sokkelen.
-Framtiden i Barentshavet avgjøres nå, der det bores flere viktige letebrønner. Samtidig trengs ny infrastruktur i nord, der det må tas valg om vi skal satse på rørtransport av gass eller nedkjøling til flytende gass (LNG) med transport av skip, sier Aasland.
Han understreker at det er sterk befolkningsnedgang, særlig øst i Finnmark, og at det trengs ny aktivitet for å skape nye arbeidsplasser i nord. – Det er kjempeviktig, også strategisk, sier han.
Bru følger opp og sier det er bransjen selv som må utvikle ressursene, men at politikerne kan åpne nye områder for leting. Samtidig påpeker hun at interessen for nordområdene ikke er særlig høy blant selskapene.
Alfheim griper ordet og understreker at norsk sokkel nå er viktigere enn noen gang før. – Russlands invasjon av Ukraina og følgene det har fått for energisituasjonen i Europa har snudd hele bildet. Tidligere var EU kritisk til aktivitet i nord, nå pålegger EU oss å lete mer.
Samarbeid og tillit er avgjørende
Energiminister Aasland mener det som skiller norsk petroleumsindustri fra andre steder i verden, er det velfungerende trepartssamarbeidet mellom myndigheter, selskaper og fagbevegelsen.
-Samarbeidet er veldig godt og det er viktig. Jeg snakker stadig sammen med både Karl Johnny (Hersvik) og Frode (Alfheim) om hvordan vi skal videreutvikle denne industrien.
Også Tina Bru understreker at tillit mellom partene er helt sentralt. -Vi politikere kjenner oss trygge på at prosjekter på norsk sokkel holder høy kvalitet, også innen HMS. Men det er viktig å minne om at effektene av bransjen også må synes på land i form av arbeidsplasser, sier hun.
Hun får støtte fra Alfheim. – Det skal være gode og trygge arbeidsplasser i norsk olje- og gassbransje. Det kommer vi i Styrke alltid til å stå på for at skal være på plass, sier forbundslederen.
-Og en viktig grunn til at vi får det til, er fordi de fleste arbeidstakerne i denne bransjen organisert. Og at arbeidstakernes representanter involveres i beslutningsprosessene, både politisk og internt i selskapene. Hele systemet på sokkelen med det funksjonelle regelverket forutsetter at det er slik. Og så er det viktig at vi som nasjon fører en stabil olje- og gasspolitikk, der de fleste partiene er enig om hovedlinjene. Det er jeg trygg på at vil fortsette, sier Alfheim.