
Lanserte dysleksivennlig arbeidsplass nasjonalt
DVA er ikke lenger bare et pilotprosjekt, men et fullverdig program.
AU-medlem Cay Nordhaug var glad etter lanseringen hos LO Media sitt studio i Oslo.
– En kjempefin dag, en følelsesladet dag. Det var sterkt å se at bedriftene tar dette like seriøst som oss. Dette er stort, for samfunnet, for enkeltmennesket, og for arbeidslivet, erkjenner han.
Glencore Nikkelverk, KCA Deutag og Beerenberg var de tre første bedriftene som signerte medlemskap i DVA-programmet.

Nå skal programmet rulles ut nasjonalt og driftes av Dysleksi Norge, med Hans Lund som prosjektleder.
Folk kan ta kontakt med DVA og be om et møte
– Nå kan folk ta kontakt for å få informasjon og prate om hvordan det funker. Vi har ressurser som jobber med dette, og som holder foredrag og veiledning både for ledelsen og ansatte, sier Nordhaug.
Slik kommer du i kontakt med DVA
Send en e-post til: dva@dys.no
Gå til nettsiden: dysleksinorge.no/dysleksivennlig-arbeidsplass
Der finner du to måter å ta kontakt på:
1. Be om informasjonsmøte: Få en uforpliktende samtale om hva DVA innebærer.
2. Start medlemskap: Kom i gang og bli en del av DVA-nettverket.
Når du velger ett av alternativene, vil en rådgiver ta kontakt med deg.
Han forteller at det nye programmet tilbyr både én-til-én-oppfølging og bransjevise treff. En årlig konferanse er også planlagt, og der vil prisen for «Årets dysleksivennlige bedrift» deles ut.
– Nå er milepælen å få dette til å bli selvgående. Vi har fått støtte fra IA-bransjeprogrammet, men målet er at dette skal gå rundt på egen hånd. På sikt mener vi at det må inn i avtaleverket. Hvorfor skal ikke arbeidslivet være tilrettelagt for de som sliter med lese- og skriveutfordringer? spør Nordhaug.

– Dette handler om å sikre at ingen ramler ut av arbeidslivet
Frode Alfheim, forbundsleder i Styrke, er stolt over prosjektet.
– Jeg har besøkt bedriften som var opphavet til prosjektet, og sett hvordan partene har lagt til rette for at folk med lese- og skrivevansker fortsatt kan henge med i en tid med stadig strengere krav og teknologisk utvikling. Dette gjør at flere kan bli værende i arbeidslivet i stedet for å ramle ut, konstaterer Alfheim.

Han mener programmet både er praktisk og prinsipielt viktig.
– Det er flinke folk som har problemer, og det er et større omfang enn mange tror. At vi legger til rette for disse arbeidstakerne, er bra for både bedriftene og samfunnet. Dette er et godt eksempel på hvordan den norske modellen fungerer, påpeker forbundslederen.

Bryter tabuer og bygger åpenhetskultur
Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri, sier at flinke fagarbeidere er alfa og omega i industrien.
– Vi trenger mange flere i årene som kommer. Kravene til lese-, skrive- og regneferdigheter øker, og for de som har dysleksi kan det være utfordrende. Å legge til rette for dette på arbeidsplassen er ekstremt viktig for industrien, påpeker han.

Han fremhever også den kulturelle effekten.
– Det kanskje viktigste er å bryte ned misforståelsen om at lese- og skrivevansker har noe med evner å gjøre. Det har det ikke. Dette prosjektet bryter tabuer og bygger åpenhetskultur. Det er viktig for den enkelte medarbeider, og viktig for meg som leder av Norsk Industri, sier Solberg.
60.000 kroner for stor verdiskapning
Nordhaug forklarer at medlemskapet i DVA koster 60.000 kroner første år. Det inkluderer individuell veiledning, bedriftsbesøk og tilgang til felles arenaer for erfaringsutveksling.
– Det er ingen skjulte kostnader. Vi kommer ut på besøk og ser hvordan bedriftene jobber. Det unike med dette er at ressursene finnes allerede, men det er gjennom en dyslektikers øyne vi ser hva utfordringene er. Man starter med å sette ned en arbeidsgruppe og jobber videre derfra, sier Nordhaug.
SE OGSÅ: Video som forklarer DVA-satsingen og partene bak:
Han forklarer at verdien er mye større enn kostnaden.
– Dette vil føre til økt produktivitet, mindre sykefravær og bedre trivsel på arbeidsplassen. Det skaper en sterk arbeidskultur, en kultur for sikkerhet, og en kultur for forståelse. Pengene du investerer i dette er en innsatsfaktor, men verdiskapningen vil du få tilbake mange ganger i etterkant.
LO og NHO støtter opp om dysleksivennlige arbeidsplasser
Både LO og NHO står bak satsingen, sammen med IA-bransjeprogrammet – som har vært med fra starten av.
– Det aller viktigste nå er å få flest mulig bedrifter med i programmet, på tvers av bransjer. Vi tror dette kan gi høyere trivsel, lavere sykefravær og høyere engasjement på arbeidsplassen. Det er vinn-vinn, sier Solberg.

Bildegalleri fra lanseringen: