Krever kraft til norsk industri, ikke nye kabler til Europa

Industrien trenger mer kraft, bedre nett og forutsigbare rammevilkår, ikke nye eksportkabler. Det var det tydelige budskapet fra Forbundet Styrkes Cay Nordhaug og Jan Haugen da de tok ordet på LO-kongressen.

AU-medlem Cay Nordhaug minte fra talerstolen om at Forbundet Styrke var det eneste LO-forbundet som gikk imot kablene til det europeiske markedet.

– Vi tapte kampen mot kabler til England og Tyskland, men vant mot NorthConnect til Skottland og vi fikk på plass CO2-kompensasjon.

Cay Nordhaug. Foto: Egil Brandsøy.

Nå advarer han mot Statnetts planer om å erstatte de to eldste kablene til Danmark med en ny eksportkabel.

– En ny kabel til Danmark vil ikke erstatte de to som snart er 50 år gamle. En ny kabel vil nesten tredoble kapasiteten dit. Det er feil medisin, konstaterer Nordhaug.

– Det vi trenger er mer kraft og mer nett, og vi trenger at denne krafta brukes til å skape verdier og arbeidsplasser i Norge.

Så appellerte han direkte til LO-kongressen.

– Så kjære kongress, fold deres hender, be om at fornuften seirer, og si et tydelig nei til erstatning av kablene til Danmark.

Industrien med de største strømregningene vil legges ned

Hovedtillitsvalgt Jan Haugen, som også er leder for elektrokjemisk samarbeidskomite, fulgte opp med et tydelig varsko.

– Bare så det ikke skal være noen tvil, vi kommer ikke til å få kraftunderskudd i Norge. Det som vil skje, er at industrien med de største strømregningene vil legges ned. Min industri, sier han.

Cay Nordhaug og Jan Haugen i samtaler tidligere på dagen. Foto: Egil Brandsøy.

Det er en tydelig advarsel fra Haugen, som understreket hvor avgjørende det er at norske myndigheter støtter prosessindustrien.

– Å ikke sørge for gode rammevilkår for norsk prosessindustri er et angrep på verdens reneste, sikreste og best organiserte industri, sier han.

Haugen viste til hvor avgjørende norsk prosessindustri er, både for lokalsamfunn og for klimaet.

– Hvert tonn aluminium som produseres i Norge og ikke i Kina, er en seier for klimaet. Hvert tonn silisium produsert på vannkraft i Sunndal i stedet for kullkraft i Kina, er en seier for miljøet, slår han fast.

Jan Haugen. Foto: Egil Brandsøy.

Rimelig kraft har vært byggesteinen vår i 100 år

Både Nordhaug og Haugen løftet frem hvordan norsk industri har vært bærebjelken i nasjonal verdiskaping.

– Rikelig tilgang på rimelig kraft har vært selve byggesteinen for industrien vår i over 100 år. Slik må det fortsette å være, sa Nordhaug.

Haugen la til at lokalsamfunnene gir enorm verdiskapning.

– I 120 år har vi satt kraft i arbeid. Det har gitt oss arbeidsplasser, eksportinntekter og levende lokalsamfunn. Det er ikke Oslo eller Bærum som har høyest eksportinntekter per innbygger, men Årdal, Sunndal og Høyanger.

Jan Haugen på talerstolen. Foto: Egil Brandsøy.

Haugen rettet så en appell til kongressen.

– Så, kjære LO-kongress, adopter en industriarbeider, så skal vi fortsette å ta kampen for både eksportinntekter, klima og ikke minst lokalsamfunnet vi alle skal bo i.

Fra dirigentbordet. Foto: Egil Brandsøy.