Styrke møtte fiskeriministeren: – Vi frykter at Norge taper fisk og industri

– Det som skjer nå, er alvorlig. Vi er på rød alarm, sa Arne Myklebust fra Pelagia, da han sammen med Forbundet Styrkes nestleder Ommund Stokka og Petter Leknes fra BioMar møtte fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss.

Under møtet hos Nærings- og fiskeridepartementet advarte Styrkealliansen mot en stadig mer alvorlig råstofflekkasje, der store mengder norsk fisk eksporteres ut av landet i stedet for å bli bearbeidet og foredlet her hjemme.

I løpet av årets første måneder er det eksportert mer fisk enn det som gikk ut i hele fjor. Det er nok råstoff til å holde liv i to norske fabrikker, viser et notat.

Nå frykter forbundet at hjørnesteinsbedrifter i kystsamfunn går en usikker fremtid i møte.

Arne Myklebust og Ommund Stokka forklarer bekymringen. Foto: Egil Brandsøy.

Verdifull fisk forsvinner ut av landet

Forbundet Styrke har tidligere skrevet om konsekvensene råstofflekkasje har for norsk verdiskaping. Hovedtillitsvalgt Petter Leknes fra fiskefôrbedriften BioMar mener tydelig at fisk fra norske farvann må komme Norge til gode.

Petter Leknes og Arne Myklebust i Oslo. Foto: Egil Brandsøy.

Det samme gjør Styrkes nestleder Ommund Stokka. Til fiskeriministeren sa han at de ser fisken forsvinne i et tempo som gjør at Norge mister både arbeidsplasser og muligheter.

– Dette handler ikke bare om produksjon. Det handler om kyst-Norges framtid, konstaterer han.

Ommund Stokka. Foto: Egil Brandsøy.

Han pekte på at lovverket for norsk ressursforvaltning har klare mål. Verdiene i havet skal gi ringvirkninger i Norge, noe som kommer tydelig frem i havressurslova.

– Men når virkeligheten at industrien tømmes og fisken forsvinner. Da må vi stille spørsmål om lover og intensjoner faktisk virker.

– Vi ber ikke om proteksjonisme, men om rettferdighet

Stokka er tydelig i sitt budskap til Næss på at Forbundet Styrke ikke ønsker å kopiere proteksjonistiske løsninger som man ser på Færøyene og i Storbritannia, hvor de aktivt hindrer eksport ved hjelp av høye avgifter og landingskrav.

– Vi kommer ikke hit med krav om stengte grenser eller subsidier. Men når lodde, kolmule og annen fisk forsvinner, og vi ser at deltakerloven kanskje ikke virker etter hensikten, da må vi stille spørsmål.

Marianne Sivertsen Næss. Foto: Egil Brandsøy.

Deltakerloven regulerer hvem som får lov til å fiske i Norge. Den skal passe på at norske båter og fiskere får mest mulig av jobben med å fange fisken i havet rundt Norge.

– Vi får ikke konkurrert på like vilkår

Hovedtillitsvalgt Arne Myklebust fra fiskemelsbedriften Pelagia, holder ikke igjen når han uttrykker bekymring overfor fiskeriministeren om dagens situasjon.

– Norske fiskebedrifter ser allerede vestover i havet for å investere i fremtidig fiskeforedling, og det er allerede gjort investeringer. Skulle råstoffet fortsatt eksporteres til disse proteksjonistiske landene, vil det koste norske arbeidsplasser, slår han fast.

Arne Myklebust. Foto: Egil Brandsøy.

Han forklarer at land som Storbritannia, Færøyene og Island har et annet omsetningssystem enn Norge. Der opererer man med minstepriser, noe som gir større marginer for foredlingsbedriftene. Dette gjør at de kan by høyere enn norske aktører på Sildesalgslagets auksjoner i Norge. Pelagisk fisk omsettes gjennom Sildesalgslaget i Norge

Myklebust kritiserte også samarbeidet mellom Sildelaget og industrien. Fiskere selger fisket gjennom Sildelaget til industrien.

– Vi trenger et reelt samarbeid. I dag trekker aktørene i hver sin retning. Det er ikke bærekraftig.

Fiskeriministeren: – Vi tar dette på største alvor

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss lyttet nøye og erkjente alvoret.

– Dette er en utvikling vi har sett over tid. Det er en klar politisk målsetting å få mer bearbeiding og råstoff til Norge. Og vi jobber nå langs flere spor for å oppnå nettopp det, sier hun.

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss. Foto: Egil Brandsøy.

Sivertsen Næss viste blant annet til oppfølgingen av kvotemeldingen, endringer i sammensetningen av styrene i fiskesalgslagene og innføring av årlige forventningsbrev til salgslagene.

– Det er ingen quick fix, men vi har satt i gang konkrete tiltak og forventer at industrien får større plass i beslutningsprosessene framover, sier hun.

Næss inviterte Forbundet Styrke til samarbeid

På spørsmål om hvordan Forbundet Styrke kan bidra videre, svarte Sivertsen Næss med en tydelig invitasjon.

– Jeg vil gjerne invitere til et samarbeid. Dette er noe jeg kommer til å bruke tid på fremover. Det er for sent å få gjort store endringer før oktober, men vi skal i gang nå, og jeg ønsker å ta dere med, sier hun til Stokka, Myklebust og Leknes.

Fiskeriministeren tok imot Styrkealliansen. Foto: Egil Brandsøy.

Planen er å gjennomføre møter med aktører i næringen, innhente mer kunnskap og bidra til en mer opplyst offentlig debatt.

– Vi har ikke kommet hit for å peke med pekefingeren. Vi er her for å flagge de bekymringene vi hører fra fiskeolje og fiskemelarbeiderne langs hele landet vårt, sier Stokka.

– Nå håper vi på konkrete løsninger og en felles vei videre, understreker nestlederen.