onsdag 23. september 2020
-Mange arbeidstakere som jobber på norsk sokkel står i en helt urimelig og uholdbar situasjon, der enkelte lever nærmest kontinuerlig i karantene, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi.
Tilbakemeldinger Industri Energi får tilsier at mange opplever en svært krevende og uholdbar situasjon i forbindelse med ulike koronatiltak, som i stor grad er bestemt av selskapene uten involvering av tillitsvalgte og vernetjenesten i konsekvens- og risikovurderinger av tiltakene.
-Noen lever nærmest konstant i karantene når de ikke er på jobb, mens andre er i karantene på sin fritid når man er på installasjonen, noen har testing som alternativ til karantener og andre ikke, ulike reisebestemmelser i innland og fra utland avhengig av selskap skaper stor frustrasjon og mange spørsmål, sier Lill-Heidi Bakkerud som er nestleder i Industri Energi.
Oppleves vanskelig og urettferdig
Industri Energi er selvsagt opptatt av å ivareta smittevernhensyn på en forsvarlig måte, det er i alles interesse.
-Men vi kan ikke ha det slik som i dag, der selskapenes egne regler spriker i alle retninger. For underleverandørene oppleves det særlig vanskelig når ansatte blir utsatt for ulikt karanteneregime, avhengig av hvilket selskap man er i arbeid for, sier Bakkerud.
Kontinuerlig dialog med arbeidsgiverne
Hun understreker at Industri Energi er i dialog med arbeidsgiverne med mål om å få på plass felles koordinerte regler for bransjen. Så langt har det vist seg vanskelig.
-Bransjen kan etter vår mening ikke fortsette med ulike måter å håndtere situasjonen på, det skaper ikke troverdighet og bidrar til at oppmerksomheten hos arbeidstakerne er andre steder enn der de bør være. Vi er bekymret for at dette vil gå ut over sikkerheten og et forsvarlig arbeidsmiljø.
-Vi er tydelige overfor arbeidsgiverne at dette ikke kan fortsette og at det nå må komme en felles og enhetlig praktisering, sier Bakkerud.
Koronakrisen har nå pågått i et halvt år og dessverre ser det ut til å fortsette i lang tid framover. – Det er på høy tid at arbeidsgiverne klarer å koordinere seg og sørge for at man både klarer å hindrer smitte, og samtidig sikre at folkene som jobber i næringen får en situasjon som det er mulig å leve i, sier hun.