tirsdag 9. mai 2017
Norsk industri ligger an til å møte mye dårligere vilkår i framtiden. Dette må LO-kongressen jobbe sammen mot!
Kraftforedlende industri i Norge går så det griner. Veksten i eksport av blant annet aluminium ser ut ikke ut til å ha noen grenser. Men det er dessverre mørke skyer på himmelen. Regjeringen har åpnet for at private kan bygge strømkabler til utlandet, noe som vil øke strømprisene i Norge kraftig. I tillegg øker kraftprisene på grunn av EUs innføring av CO2-kvoter fra 2005. Sistnevnte kompenseres noe for gjennom dagens CO2-kompensasjonsordning, men det er usikkert om denne vil bli videreført i framtiden.
Både hovedtillitsvalgt ved Hydro Sunndal, Barbro Auestad, og tillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk tar problemstillingene opp i sine innlegg tirsdag.
– Kamerater, vi opplever hjerteflimmer… Vi har en regjering som bevisst vil øke strømprisen med flere utenlandskabler, der det eneste vi oppnår er å eksportere ren vannkraft, i bytte mot import av høyere kraftpriser og kullkraft. Slik kan vi ikke ha det! Denne kongressen må vedta en fremoverlent industripolitikk, der naturressursene våre skal danne grunnlag for arbeidsplasser og verdiskaping. Enten det gjelder vannkraft, fisk eller utvinning av olje og gass, sier Auestad og mener at Energiloven må reverseres slik at det ikke lenger er mulig å bygge private kabler til utlandet. Den planlagte NorthConnect-kabelen til Skottland må også stanses. Vannkraften må være et fortrinn for norske bedrifter.
– CO2-kompensasjonsordningen er avgjørende for våre hjørnesteinsbedrifter. I Norge produserer vi verdens reneste aluminium. Verdens reneste nikkel. På verdens reneste kraft. Dette er vi stolte av! Og dette må vi sørge for at får fortsette! I 2013 prøvde dagens regjering for første gang å fjerne CO2-kompensasjonsordningen. Dette fikk vi stoppet. Men ordningen er under revisjon og skal den bli bedre og fortsette etter 2020, er det viktig at et samlet LO står sammen i å forsvare og styrke dagens ordning, sier Nordhaug.