lørdag 29. april 2017
Fagbevegelsen i Storbritannia ser mørkt på framtiden. De frykter arbeidstakernes rettigheter og sikkerhet vil lide når landet melder seg av EU.
Britiske arbeidere er redde for å miste arbeidsplassene sine. De er redde for dårligere arbeidsvilkår, og de ser allerede økt fremmedhat som følge av Brexit. Assisterende generalsekretær Tony Burke i det britiske fagforbundet Unite er krystallklar i sin anbefaling om at Norge ikke må finne på å melde oss ut av EØS-avtalen.
– Allerede nå opplever vi store problemer. Ikke bare skal vi melde oss ut av EU og oppleve mye usikkerhet på grunn av dette. I juni blir det også nyvalg til parlamentet, fordi statsminister Theresa May vil styrke sin posisjon. De konservative ligger an til å gjøre et sterkt valg og det er dårlige nyheter for våre medlemmer. Ja, noen av medlemmene stemte nok for å forlate EU, men ikke for å rasere arbeidsplasser. Men det kommer å skje når vi forlater EUs indre marked, sier Burke.
Arbeidstakernes helse og sikkerhet vil svekkes
– Hard brexit vil få store følger for oss.De konservative har varslet at devil ta vekk alle garantier for helse og sikkerhet blant arbeiderne. Det er en skam å snakke slik til folk!
Unite er det største fagforbundet i Storbritannia. De organiserer arbeidstakere i så og si alle bransjer og teller imponerende 1,4 millioner medlemmer i Storbritannia og Irland.Til felles med Industri Energi, organiserer også Unite arbeidere innenfor kjemisk og olje. Begge land har blitt rammet hardt av lav oljepris. Vår nabo på andre siden av Nordsjøen har tapt 120.000 oljejobber de siste årene.
Sammen er vi sterke!
Vi har derfor stor verdi av å jobbe sammen, påpekte Burke.
– Som hos dere henger det store jobbtapet sammen med fravær av planlegging. Oljenæringen hadde utviklet seg til å bli en «vill vest»-industri. Vi møter de samme utfordringene og det er nyttig å møtes et par ganger i året og diskutere de ulike problemstillingene. Vi samarbeider også med US Unite. Vi deler informasjon i mellom og involverer oss i hverandres disputter. For eksempel demonstrerte vi i London da amerikanske arbeidere opplevde en lockout i USA.
Strategisk organisering
Samarbeidet mellom Industri Energi og Unite fungerer som en god måte for strategisk organisering.
– Vi må forsvare våre medlemmers helse og sikkerhet, og kjempe mot griskinger i bransjen. Medlemmene våre opplever at jobbutsiktene deres er veldig usikre, sier han. Sammen finner vi fram strategier på organisering, HMS og helikoptersikkerhet. Arbeidslivet er globalisert. Ofte har vi med de samme arbeidsgiverne å gjøre. Derfor er det viktig at vi står sammen. For eksempel ved å kreve at rigger som skal ødelegges, ikke sendes til Bangladesh for at skolebarn skal gjøre denne farlige jobben. Der finnes det ingen hensyn til helse og sikkerhet, sier Burke.
Jobbene i Nordsjøen er blant de farligste i verden. Det må aldri settes bremser på sikkerhetsarbeidet.
– Vi må få en stopp på dødsfallene på sokkelen. Både Norge og Storbritannia har blitt rammet med årene. Medlemmene våre skal ikke føle seg utrygge på jobb. HMS skal alltid være vår topprioritet som fagforbund, sier Burke og gleder seg til å se Leif Sande kjempe på Stortinget.