Gedigen investering på 800 millioner kroner på Holla i Hemne

Tillitsvalgt Roger Aune i Industri Energi (Holla Industri Energi avdeling 64) Avdelingen har ca. 200 medlemmer
Tillitsvalgt Roger Aune i Industri Energi (Holla Industri Energi avdeling 64) Avdelingen har ca. 200 medlemmer

fredag 10. mars 2017

Wacker Holla Metall investerer 800 millioner kroner i verdens største ovn for produksjon av silisiummetall ved fabrikken på Holla i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.– Jubelen sto i taket her. Nå er de 180 ansatte sikret jobb i 30-40 år, sier tillitsvalgt Roger Aune i Industri Energi.

Beskjeden om investeringsbeslutningen kom på selveste kvinnedagen 8.mars.

– Vi har ventet lenge på å lande dette prosjektet, og det er nå jobben begynner for alvor. Entusiasmen er stor blant alle ansatte. Våre tyske eiere viser at de virkelig har troen på at vår kompetanse og teknologi er fremtiden, sier Aune.

Hemne kommune har 4000 innbyggere, og investeringen betyr enormt mye også for lokalt næringsliv.

– Det er ingen tvil om at lokale underentreprenører vil nytte godt av oppdrag når byggingen kommer i gang for alvor, sier Aune.

 

Kapasitet på 30.000 tonn

Ovnen, som får en kapasitet på 30.000 tonn i året, blir dermed den største i sitt slag i verden. Anlegget skal være ferdig i løpet av første halvdel av 2019.

Fra Wackers hovedkontor i München skriver man blant annet følgende i en pressemelding.

– Utvidelse av vår kapasitet av silisium er et viktig strategisk skritt for oss, sier Wacker Chemie, AGs administrerende direktør, Rudolf Staudigl.

– Holla dekker rundt en fjerdedel av vårt behov for silisium. Kapasitetsutvidelsen er nødvendig for å dekke vårt fremtidige behov. Det faktum at vi selv produserer silisiummetall gjør oss mer uavhengig av prissvingninger i markedet og samtidig øker påliteligheten av våre leveranser, påpeker konsernsjefen.

Kontrakter til næringslivet

Wacker Holla Metall ligger i Hemne kommune på Kyrksæterøra (Foto: Wacker Holla Metall)
Wacker Holla Metall ligger i Hemne kommune på Kyrksæterøra (Foto: Wacker Holla Metall)

Wacker tok over fabrikken i 2010. De tre ovnene som er i drift per i dag, har for øvrig en kapasitet på til sammen 44 000 tonn.

– Det har hele tiden vært en klar strategi at Holla skal vokse. Vi har hatt et godt gjennomarbeidet prosjekt, som vi har jobbet med over flere år og som nå er vedtatt og skal gjennomføres, sier verksdirektør Torbjørn Halland til Adresseavisen. Han forteller at ovnen skal bygges på stedet, og at det vil bli flere kontrakter til næringslivet i regionen.

– Selve ovnen vil ruve bra i terrenget med sine noen og 40 meter, sier Halland.

Roger Aune estimerer at det med full produksjon vil bli produsert i overkant av 70.000 tonn silisiummetall i året fra høsten 2019.

– Vi tenker også enda lenger frem i tid, og ser ikke bort fra at det vil bli ytterligere investeringer i enda ny ovn om noen år, sier Roger Aune.

Hemne er ellers kjent for sine gode fotballspillere. Nevnes kan blant annet Paal Andre Helland, Erik Hoftun, Adrian Gashi og Vegard Forren.