-På hvilken side står Arve Kambe i flerbruksskipssaken?

Ommund Stokka
Ommund Stokka

tirsdag 5. april 2016

-Hvordan vil rogalandsrepresentanten Arve Kambe (H) stille seg i flerbruksskipsaken når den snart kommer på hans bord på Stortinget, spør områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

-Er Arve Kambe klar over hvilket konkurranseklima haugesundsbedriften Deep Ocean jobber i? De konkurrerer med franske og britiske selskaper som opererer på siden av loven, skriver Ommund Stokka i Stavanger Aftenblad tirsdag.

Stokka påpeker at høyrepolitikeren Arve Kambe jevnlig skryter av subseamiljøet i Haugesund, som er fremst i landet når det gjelder fjernstyrt undervannsteknologi.

«Deep Ocean konkurrerer med selskap som har prosjektkontor i Norge, rederifunksjon i Storbritannia og et bemanningsselskap i Singapore. En rigger kan være bosatt i Storbritannia, ansatt i Singapore, mobilisert via Aberdeen (UK) for en jobb i Norge for Statoil. På et skip registrert i Bahamas. Flerbruksfartøyene undervannsentreprenørene bruker til å gjøre jobber er heller ikke underlagt norsk lov. De følger loven i landet de er registrert i. For eksempel Bahamas. Verken Sjøfartsdirektoratet eller Petroleumstilsynet vil føre tilsyn med oljearbeiderne om bord i skipene. Deep Ocean konkurrerer derfor med multinasjonale gigantselskaper, med ansatte over hele verden, i en bransje som er utenfor norsk lov.»

Stokka beskriver en virkelighet på flerbruksskipene på norsk sokkel uten verneombud. Folkene om bord har ikke har et tilsyn de kan ringe til. Og han viser til tips forbundet har fått om alvorlige nestenulykker, som blir forbigått i stillhet.

«Vil Kambe sikre Deep Ocean like konkurransevilkår i Nordsjøen, eller stiller han seg ved siden av de franske og britiske selskapene? Saken på Kambes bord», skriver Stokka.

Industri Energi har lenge krevd at arbeidsmiljøloven også skal omfatte oljearbeidere om bord på skip. Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) har krevd svar fra ministeren, og ministeren har bedt Petroleumstilsynet utrede saken. De skal være ferdig i juni. Da kommer saken på Arve Kambes bord i Arbeids- og sosialkomiteen.