Safe driver skitten kampanje og sprer løgner i Rowan

Fraser Knox (fv), Stein Thore Haga og Asle Reime fordømmer Safes rekrutteringskampanje i Rowan. Foto: Atle Espen Helgesen
Fraser Knox (fv), Stein Thore Haga og Asle Reime fordømmer Safes rekrutteringskampanje i Rowan. Foto: Atle Espen Helgesen

torsdag 10. mars 2016

-Safe sprer om seg med løgner og usannheter om Industri Energis kamp mot secondmentavtaler i Rowan. Dette er svært ødeleggende i en krevende periode med nedbemanning, sier Asle Reime, Stein Thore Haga og Fraser Knox i Industri Energi.

Områdeleder i Industri Energi Asle Reime, klubbleder i Rowan, Stein Thore Haga og forbundssekretær i Industri Energi, Fraser Knox, mener Safe driver en svært uheldig rekrutteringskampanje i Rowan, der de setter de utenlandske og norske ansatte opp mot hverandre.

-Safe sprer om seg med løgner og prøver å splitte de ansatte i Rowan, sier de tre.

De forklarer at omtrent halvparten av de riggansatte i Rowan går på såkalte secondment-avtaler.

Dette er riggarbeidere som er ansatt i utlandet, men som jobber for den norske delen av selskapet, med mindre beskyttelse enn de som er fast ansatt. Nasjonalitet spiller ingen rolle, også nordmenn er ansatt på slike kontrakter.

Ingen lovbeskyttelse

-Secondmentkontrakter bidrar til å uthule det norske regelverket. Folk som går på sånne kontrakter har omtrent ingen lovbeskyttelse, sier Asle Reime.

Han forklarer at slike avtaler er et brudd både på tariffavtaler og norsk lov. – Det kan vi ikke akseptere. Om vi ikke forfølger saker om secondment vil dette bre om seg og stadig flere vil bli ansatt på kontrakter med færre rettigheter og uten stillingsvern, sier han.

Industri Energi forbereder saker mot både Rowan og Prosafe for å sette en stopper for secondmentavtaler. Samtidig har Safe satt i gang en skittkastingskampanje der de hevder at Industri Energi forsvarer utenlandske arbeidere, sånn at norske arbeidere mister jobben.

Useriøst av Safe

-Safe sprer løgner og lager et helvete i Rowan. De har sendt ut informasjonsskriv der det står at de er i krig mot Industri Energi og ledelsen i selskapet. Dette gjør de i en situasjon der selskapet står midt oppi en prosess med oppsigelser og er i kontraktsforhandlinger for riggene. Dette kan vi ikke finne oss i. Dette er useriøst, sier Reime.

Han minner om at slikt bråk kan være svært uheldig i forhold til kontraktsfornyelse for riggene.

-Operatørselskapene ser etter det minste tegn til bråk på riggene. Det kan få uheldige konsekvenser i forhold til kontraktsfornyelse. Fagforeningskrig skaper i alle fall ikke flere arbeidsplasser, sier Reime.

Splitter de ansatte

Klubbleder i Rowan, Stein Thore Haga, sier at Safe sine usannheter splitter de ansatte i to grupperinger.

–Ansatte som tidligere jobbet godt sammen havner nå i to grupperinger, som nærmest står mot hverandre. Det er svært uheldig, også for sikkerheten, sier han.

Forbundssekretær Fraser Knox slår fast at det er secondmentavtalene Industri Energi er ute etter å få fjernet, uavhengig av hvilket pass de ansatte har.

-Arbeidsgiversiden sier folk som går på secondmentavtaler ikke har oppsigelsesvern og kan bli fjernet på dagen. De er ikke dekket av arbeidsmiljøloven og siden de går på tidsbegrenset kontrakt blir de aldri en skikkelig del av teamet om bord.

-Slike kontrakter er sosial dumping og et forsøk fra bedriften på å unngå norsk arbeidsmiljølov på norsk sokkel. Det kan vi ikke akseptere, sier han.

Stein Thore Haga er klar på at det er helt nødvendig fra forbundets side å ta et oppgjør med slike kontrakter nå.

-Tar vi ikke denne kampen nå risikerer vi at enda flere folk blir ansatt på sånne kontrakter når tidene tar seg opp igjen og bedriften skal ansette nye folk, sier Haga.

Hva er secondmentavtaler?