torsdag 4. februar 2016
Industri Energi er sterkt mot forslaget om å delprivatisere Statkraft. Nestleder Frode Alfheim viser til tap av både milliardinntekter til staten, opparbeidet kompetanse og norske arbeidsplasser.
Statkraft har fått fem milliarder mindre å investere for etter at den sittende regjeringen vedtok budsjettet sitt.
– Først utarmer regjeringen Statkraft for kapital og ødelegger investeringsgrunnlaget til selskapet. Videre vil paradoksalt nok Høyre-politikere bøte på pengemangelen ved å selge ut deler av selskapet og evigvarende inntektskilder, sierAlfheim.
Advarer mot ideologisk privatiseringspolitikk
Forslaget om delprivatisering kommer fra flere av Høyres stortingsrepresentanter. De vil programfeste et mål om at staten kun skal eie ned mot 67 prosent av kraftselskapet, og at selskapet skal børsnoteres, skriver Dagens Næringsliv. Høyre-politikere har også tidligere tatt til orde for delprivatisering og deling av Statkraft.
Alfheim understreker at det er snakk om enorme oppkjøpsummer, og at det derfor i all hovedsak er utenlandske investorer som sitter på kapital nok til å kjøpe seg opp i kraftselskapet.
– Investorene vil kreve utbytte, og inntekter av norsk vannkraftproduksjon vil havne i utlandet. Dette er svært uheldig. Vannkraft er en evigvarende ressurs som via energiloven og hjemfallsretten, tilhører fellesskapet, påpeker nestlederen i Industri Energi.
Alfheim advarer Høyre mot å føre en ideologisk politikk på privatisering av Statkraft og andre statlige selskap i en vanskelig tid hvor Norge trenger samhold og god løsninger for fellesskapet.
Forslaget vil ramme norsk industri
Alfheimunderstreker også at kapitalen som selskapet får inn ved å delprivatisere, er en engangsinntekt. Ved salg vil utbyttet som utbetales nye, utenlandske eiere komme til å overstige salgsverdien.
– Statkraft er viktig verktøy for staten som skal sikre industri og husholdninger rimelig og sikker strøm. Med privatisering vil beslutninger som tas av styret, i økende grad vektes mot det globale markedet, som ikke ivaretar hensyn til norske arbeidsplasser og kompetanse, forklarer han.
Statskraft som er heleid av staten, har i dag lovpålagt ansvar for å ivareta kraftforsyning til kraftforedlende industri.
– Ved privatisering vil det ikke være mulig å pålegge Statkraft dette ansvaret. Selskapet er alene om store, langsiktige industrikontrakter i Norge. Delprivatisering vil derfor true den kraftforedlende industriens framtid, samt gjøre ytterligere investeringer i denne industrien nær umulig, argumenterer Alfheim.
Statkraft er Norges største og Nordens tredje største kraftprodusent. Selskapet leverer årlig omlag 21 terawatt-time (Twh) til norsk industri, ifølge Statkrafts egne tall. Selskapet bidrar også årlige med mange milliarder i inntekter til statskassa, både via utbytte og skatt.