– Passivt av olje- og energiministeren i saken om helikopterbase i Brønnøysund

onsdag 4. november 2015

Industri Energi har tidligere reagert kraftig på at Statoil har signalisert at de vil anbefale en løsning uten stasjonering av søk- og redningshelikopter i Brønnøysund. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil ikke avgjøre hvor oljeseselskapet stasjonerer SAR-funksjonen. – Dette er en løsning som vil medføre en klar svekkelse av områdeberedskapen for Halten-Nordland, sier Inger Hoff i Industri Energi.

Overraskende av olje – og energiministeren

Stortingspolitiker Anna Ljunggren (AP) fra Nordland tok opp bekymringen og stilte spørsmål om hva departementet mener om Statoils forslag om å likevel ikke stasjonere SAR (søk- og redningshelikopter) i Brønnøysund. I svaret fra oljeministeren sier han at Statoils forslag ifølge petroleumsloven ikke er en endring som er så vesentlig at den krever departementets godkjennelse, ogderfor ikke vil bli tatt tilbake til videre behandling i Stortinget. Han vi la Statoil selv bestemme hvor helikopterbasen skal være.

Ljunggren vil ikke etterprøve svaret, men sier at hun er svært overrasket over svaret fra olje- og energiministeren.

– Det er jo en forutsetning at oljevirksomhet utenfor kysten av Nordland gir ringvirkninger på land, og det vil vi fortsette å kjempe for. Det er tross alt snakk om flere arbeidsplasser, i tillegg til sikkerheten til de som jobber i sjøen, sier Ljunggren til avisen Helgelendingen.

– Dette er en reaksjon vi i Industri Energi forstår, sier Inger Hoff, spesialrådgiver i forbundet.

Forbundet holder et høyt trykk i saken

Hoff sier hun registrerer olje – og energiministeren sitt svar til Ljunggren i saken (se vedlagt PDF). Imidlertid understreker hun at som tidligere varslet vil forbundet sentralt holde et høyt press i saken.

– Vi kommer i nær fremtid til å gjøre ledelsen i Petroleumstilsynet klar over våre bekymringer dersom Statoils varslede endringer av SAR-beredskap for Halten- Nordland skulle bli en realitet.

– Det beste utfallet ville være om våre medlemmer og Statoil sammen finner en god løsning som ivaretar områdeberedskapen for Halten-Nordland på forsvarlig vis.