onsdag 24. juni 2015
Når du jobber som selvstendig næringsdrivende eller freelancer kan du ofte møte utfordringer i forhold til den oppdragskontrakten du har inngått. Som medlem i Industri Energi Selvstendig får du juridisk rådgivning som en del av medlemskapet.
Jorid Tveita jobber somsaksbehandler i Industri Energi med spesielt ansvar for å hjelpe våre medlemmer som er selvstendig næringsdrivende og freelancere. Hun har i mange år vært tillitsvalgt på heltid innen hotell og restaurant og har jobbet flere år ved Sentralskattekontoret for utenlandssaker i Stavanger.
Nå gårhun siste året på masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo hvor hun har spesialisert seg innen skatterett og arbeidsrett. Jorid har også en cand.polit grad fra Universitetet i Bergen.
– Vi ser oftere at freelancere og selvstendig næringsdrivende tar kontakt med oss for å få hjelp med ulike spørsmål knyttet til det oppdrag de har inngått. I det siste har vi sett flere situasjoner hvor fast ansatte sies opp for deretter å leies inn igjen som freelancer eller selvstendig næringsdrivende. Når vi ser nærmere på kontrakten og de avtalte betingelsene ser vi at det slettes ikke er en oppdragskontrakt, men en innleiekontrakt medlemmet har inngått, sier Jorid Tveita.
Hununderstreker at om du har inngått en kontrakt som medfører at du reelt sett er en arbeidstaker er du blant annet omfattet av arbeidsmiljølovens bestemmelser.
– Dette kan ha stor betydning i forhold til de rettighetene du har. Det er det reelle innholdet i det som er avtalt mellom deg og selskapet som er avgjørende. I vurderingen av om du er arbeidstaker er det flere momenter som kan ha betydning:
- En arbeidstaker har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådighet og kan ikke bruke medhjelpere for egen regning.
- En arbeidstaker har plikt til å underordne seg arbeidsgiverens ledelse og kontroll av arbeidet.
- En arbeidstaker får vederlag i en eller annen form for løpende avregning per time / dag e.l.
- Det er arbeidsgiveren (evt innleieselskapet) som stiller til rådighet arbeidsrom, maskiner, redskap, arbeidsmatrialer eller andre hjelpemidler som er nødvendige for arbeidets utførelse.
- Det er arbeidsgiveren (evt innleieselskapet) som bærer risikoen for arbeidsresultatet.
- Tilknytningsforholdet mellom partene har en noenlunde stabil karakter og er oppsigelig med bestemte frister (altså det er avtalt oppsigelsesfrister).
- Det arbeides hovedsakelig for én oppdragsgiver.
-Det er viktig å være oppmerksom på at denne listen er ikke uttømmende,sier Tveita.For å avklare dette spørsmålet må det gjøres en helhetsvurdering av de momenter som er relevante. Som medlem i Industri Energi Selvstendig kan du få hjelp til å vurdere om de betingelsene som er avtalt i det oppdraget du har inngått medfører at du er en frilancer / selvstendig næringsdrivende eller er å anse som en innleid arbeidstaker med de rettigheter det innebære.
Du kan kontakteJorid Tveitadirekte på e-post dersom du lurer på noe: jtv@styrke.no