– Arbeidsgiverne har ansvaret for sosial dumping! Ikke EØS!

torsdag 4. mai 2017

Tilfellene av sosial dumping i Norge er ikke en følge av EØS-avtalen, men av useriøse arbeidsgivere, mener Leif Sande.

Fra venstre: ordstyrer Marte Gerhardsen, Leif Sande, Anne Beathe Tvinnereim og Jonas Bals.
Fra venstre: ordstyrer Marte Gerhardsen, Leif Sande, Anne Beathe Tvinnereim og Jonas Bals.

– Vi trenger EØS! Avtalen sikrer oss adgang til det indre markedet i Europa. Men arbeidsinnvandringen må ikke føre til at arbeidstakerne behandles ulikt. Det kan godt komme arbeidsfolk fra Polen, så lenge de får like høy lønn som sine norske kollegaer. Problemet er utspekulerte arbeidsgivere som utnytter smutthull og gir utlendingene lavere lønn og dårligere vilkår. Det må politikerne ta tak i! sier Leif Sande og viser til at EU faktisk jobber for et ryddig arbeidsliv.

– I arbeidet mot 0-timerskontrakter er jo EU kommet mye lenger enn Norge.

Norge har allerede en god avtale

Torsdag deltok Sande i en debatt i regi av Agenda om EØS, handel og den norske modellen. De andre deltakerne i panelet var Senterparti-politiker Anne Beathe Tvinnereim og rådgiver for Arbeiderpartiet og forfatter Jonas Bals. Tvinnereim var den eneste i panelet som mente at Norge må kvitte seg med EØS-avtale og heller inngå en bilateral, spesialtilpasset avtale med EU.Det ville ha vært direkte usmart, mener Sande.

– Hvordan skulle vi fått til en bedre avtale i dag? Den gang avtalen ble forhandlet fram, var vi få parter og vi ble regnet som mer eller mindre likeverdige. Slik er det ikke lenger i dag. I dag består EU av mange andre land og Norge ville blitt regnet som en liten pygmé i nye forhandlinger. Heller ikke Storbritannia med sine 60 millioner innbyggere kan regne med å få til en god avtale med EU, sier den tidligere forbundslederen.

Britiske arbeidere frykter Brexit

Tvert imot er det mange briter som frykter framtiden når landet forlater EU.

– Ikke minst gjelder dette den britiske fagbevegelsen. Under vårt landsmøte i helgen hadde vi besøk av fagforbundet Unite. De ser på britenes utmelding av EU som en stor katastrofe. EU har nemlig regulert det britiske arbeidslivet ganske bra. Nå frykter fagbevegelsen at regjeringen vil trykke og utnytte arbeidsklassen, sier Sande.

Les også: Landsmøtet 2017: Frykter konsekvensene av hard Brexit

Jonas Bals har bakgrunn som maler og kan fortelle mye om arbeidskriminalitet i norsk bygg- og anleggsbransje. Temaet har han blant annet tatt opp i boken «Hvem skal bygge landet?». Likevel ønsker ikke Bals at Norge skal melde seg ut EØS.

– Jeg savner mer realisme i debatten om EØS. Avtalen er ikke roten til alt vondt, selv om jeg forstår at folk er bekymret. Avtalen er ikke uproblematisk. Vi hadde ikke hatt slike problemer i arbeidslivet uten arbeidsinnvandringen. Samtidig er avtalen med og sikrer spilleregler i arbeidslivet. Og det finnes mye potensial for politikerne våre å sørge for at sosial dumping ikke skjer, sier han.