Arthur Svensson-prisen 2018 til forfulgt fagbevegelse i Kasakhstan

Larisa Kharkova fra den hardt pressede fagbevegelsen i Kasakhstan. Foto: All-Russian Confederation of Labour
Larisa Kharkova fra den hardt pressede fagbevegelsen i Kasakhstan. Foto: All-Russian Confederation of Labour

tirsdag 24. april 2018

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter i 2018 deles ut til den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, representert ved Larisa Kharkova, Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov.

Fagforeningsfolk i Kasakhstansk har blitt kraftig forfulgt av egne myndigheter de siste årene.

– Nå skal vi presse på, sammen med internasjonal fagbevegelse, for at alle anklager mot Larisa Kharkova, Amin Eleusinov og Nurbek Kushakbaev droppes og at Kasakhstan lar arbeidsfolk få drive frie og uavhengige fagforeninger, sier leder av priskomiteen Frode Alfheim.

 

Straffen for fagorganisering

Situasjonen er dyster. I dag sitter både Nurbek Kushakbaev og Amin Eleusinov i fengsel for sitt engasjement, mens Larisa Kharkova har fått store bøter og har forbud mot å engasjere seg i fagforeningsarbeid. Myndighetene har også tvangsnedlagt den uavhengige faglige sammenslutningen i landet.

Faglige rettigheter har vært under stadig sterkere press de siste årene og myndighetene viser liten toleranse for organisasjonsretten. Det aller verste eksemplet finner vi tilbake i 2011 da minst 14 arbeidere ble skutt og drept av politiet under en streik i oljebyen Zhanaozen.

Blankpusser fasaden

Allikevel lykkes Kasakhstan i stor grad med å pleie sitt omdømme internasjonalt.

Kasakhstan har vært vertskap for flere internasjonale begivenheter de siste årene. Herunder den internasjonale utstillingen expo2017 i Astana og fredsforhandlinger for krisen i Syria.

I juni i fjor kalte FNs generalsekretær, António Guterres, landet for en «pillar of stability». Han møtte ikke uavhengige grupper og fordømte ikke noen av landets pågående menneskerettighetsbrudd.

USAs tidligere utenriksminister, Rex Tillerson tok det enda et skritt lengre og skrøt av Kasaksthan for «»ts commitment to democracy, religious tolerance, and free speech.»

Kasakhstan sitter også, sammen med Saudi-Arabia, i FNs menneskerettighetsråd.

Sammenligner med Saudi-Arabia

Solskinnshistorien myndighetene forsøker å selge, tåler ikke møtet med virkeligheten, mener Frode Alfheim. Han peker på at Kasakhstan vil bli stadig viktigere på den globale arenaen i årene som kommer og at verdenssamfunnet, i en slik situasjon, ikke kan fortsette å se på at fagforeningsfolk fengsles og systematisk trakasseres av sine egne myndigheter.

For å understreke poenget trekker han paralleller til Midtøsten:

– Kasakhstan er opptatt av sitt å pleie sitt eget omdømme, men er på mange måter Sentral-Asias svar på Saudi-Arabia. De legger store ressurser i å pynte på fasaden, men under overflaten preges landet av dårlig fordeling, manglende ytringsfrihet og forfølgelse av fagforeningsfolk, avslutter Alfheim.

Bli med på prisutdeling i Oslo 13. juni

Prisen deles ut på Håndverken i Oslo 13. juni kl. 10.00-13.00.Klikk her for å melde deg på (gratis).