Avtalen i Paris: Klimatiltak må ha globalt perspektiv

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi
Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi

mandag 14. desember 2015

Industri Energi er svært fornøyd med klimaavtalens ambisjon om å redusere verdens CO2-utslipp, men poengterer behovet for å se det globale utslippsbildet. – Det er uansvarlig å kutte i industrien som har lavest utslipp, først, påpeker forbundsleder Leif Sande.

Vi må sikre at klimatiltak ikke bare flytter utslipp

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi

Industri Energi mener at klimaavtalen tar verden i riktig retning mot reduserte CO2-utslipp. Det blir nå viktig å sikre rasjonelle klimatiltak og en rettferdig overgang til mer klimavennlige løsninger.

Klimagassintensiteten i norsk olje-, gass- og industriproduksjon er allerede svært lav sammenlignet med i mange andre land.

– Norge bør øke produksjonen og akseptere noe høyere CO2-utslipp fordi vi vet at det erstatter produkter i utlandet som gir enda høyere utslipp. Men vi kan ikke gå fremover uten betydelige reduksjon i utslippene i tiårene som kommer. Økt effektivitet i produksjon og forbruk, samt fangst og lagring av CO2 fra produksjon og forbruk av hydrokarboner er viktig for å sikreglobale klimagassreduksjoner, understreker Sande.

Kull er en versting

Å bygge ned norsk oljevirksomhet eller vedta ensidige norske tiltak som elektrifisering av norsk sokkel fra land, vil ikke redusere utslippene av CO2 fordi Norge er en del av EUs kvotemarked. Kvoteordningen skal sikre at utslippene i EU og EØS kuttes der hvordeter mest effektivt.

– Vi må sikre at klimatiltak ikke bare flytter utslipp. Sårt tiltrengt klimakapital må nå i økende grad brukes effektivt og gi reell globale klimagassreduksjoner, mener Sande.

Gode tiltak med global klimaeffekt er å selge mer gass som erstatter CO2-verstingen kull, intensivere arbeidet med karbonfangst og -lagring, samt satse på å utvikle bioenergi, havvind og hydrogen. I tillegg fortsetter Industri Energi arbeidet med å få på plass livssyklusanalyser for å få oversikt over ulike produkters påvirkning på klimaet fra vugge til grav.

– Det er også viktig å få på plass bi- og multilaterale avtaler om utslippsreduksjoner i utviklingsland som har store utslipp. Kampen for klimaet er et samarbeidsprosjekt, og det er derfor fint at vi har fått på plass denne avtalen, mener Sande.

Forbundetmener også at utbyggingen av strømkabler til utlandet må stoppes. Dette for at Norge ikke skal bli oversvømt av kullkraft fra Europa, men bruke norsk, ren strøm til å utvikle ren og fremtidsrettet industriproduksjon.

Arbeiderne må ivaretas

Videre etterlyser Industri Energi tiltakspakker for alle millionene med arbeidere i utlandet som arbeider i svært karbonintensive industrier, og som etter hvert må omstille seg.

– Uten sysselsetting og verdige jobber vil ikke bare omstillingen bli vanskelig, men også oppslutningen om klimaavtalen og til slutt også måloppnåelse kan bli svekket, mener Sande.

Fagforeninger verden over har engasjert seg for å få en klimaavtale og for å sikre en rettferdig omstilling og sysselsetting til millioner av arbeidstakere verden over. Prinsippet er nå akseptert i avtalen.

– Vi skulle gjerne ha sett dette i selve avtaleteksten, men den norske regjeringen foreslo faktisk å ordlyden fjernet. Vi er allikevel fornøyd med at teksten overlevde og nå finnes i forordet, sier Sande.

BAKGRUNN:

12. desember vedtok alle verdens land en klimaavtale i Paris. Et av hovedpunktene er at den globale oppvarmingen skal begrenses til 2 grader, samtidig som det skal jobbes for å begrense den til bare 1,5 grad. Industri Energi ønsker at reduksjonen i utslippene av CO2 skal skje gradvis samtidig som kuttene tar hensyn til arbeidere og mennesker verden over.