Bare Storo er god nok for Japan

Styrkemedlemmer fremstiller farmasøytiske produkter som bidrar til å redde liv over hele verden. For de mest kresne kundene til GE Healthcare er det kun produksjonslinjen på Storo i Oslo som er god nok.

Noen få kilometer fra Oslos travle handlegater ligger et stykke norsk industrihistorie fra 1874 som ennå er virksom.

Siden 1934 har GE Healthcare på Storo blant annet produsert kontrastvæsker for røntgenstråling. Teknologien hjelper leger med å se hva som skjuler seg i kroppens bløtvev. Produktfamilien er avgjørende for å kunne behandle sykdommer som kreft.

– Vi har spennende jobber som krever både presisjon og kompetanse, forteller Sølvi Solheim, som er fungerende hovedtillitsvalgt for Styrke i GE kjemiske fagforening.

Bedriften som også har produksjonslokaler på Lindesnes, startet i sin tid som norske Nycomed, og er verdenskjent for sine farmasøytiske oppfinnelser.

De besøkende fra Forbundet Styrke blir ikledd hårnett, frakk og skoposer før entréen inn til produksjonslokalene.

– I lokalene hvor legemidlene produseres er det strengere. Bekledningen er langt mer krevende. Der er det sterilt, og selv det å klø seg på nesen krever at man går ut, ler Solheim.

TIDKREVENDE: GE Healthcare påpeker at det kan ta 10-15 år før et legemiddel blir godkjent for bruk, og havner på markedet. Foto: Frode Ersfjord

Storo er stor i Japan

Mens selve sluttproduktet blir til i Oslo, lages råvarene i Lindesnes.

Styrke har i dag om lag 400 medlemmer fordelt på de to lokasjonene, 180 av disse i Oslo.

Selv om sluttproduktene som GE Healthcare produserer i Norge også lages andre steder i verden, gjør den unike kompetansen at de mest kravstore kundene kommer hit.

– Japanere er i tillegg til kvaliteten på selve produktet også opptatt av det estetiske.

Da amerikanskeide GE Healthcare bestemte seg for at innpakningen av enkeltprodukter ikke skulle settes ut til en tredjepart i Japan, var det styrkemedlemmene på Storo som fikk oppdraget.

– De bryr seg om detaljer. Og vi har erfaringen med å utvikling og videreutvikling. Da var det naturlig at vi fikk linjen som lager disse produktene.

I øverste etasje finnes nemlig også en lab for utvikling av helt nye produkter. Tradisjon tro i Nycoveien 1.

RENE OG PENE: Forbundssekretær Nina Helland (t.v.), Ap-politiker Frode Jacobsen, AU-medlem Barbro Auestad og GE Healthcares Ingvil Gausemel. Foto: Frode Ersfjord

Imponert Ap-topp roste de ansatte

Med på besøket var også Arbeiderpartiets Frode Jacobsen. Turen opp til Storo fra hans stortingsplass nede i byen var kort.

– Selv jeg som er oslogutt var ikke klar over hva dere får til her, nesten midt i byen. Det er imponerende å høre om norsk industri som eksporterer så viktige legemidler til hele verden.

Også forhandler og topptillitsvalgt i Styrke, Barbro Auestad, lot seg fenge. Hun kjenner de tillitsvalgte og de farmasøytiske bedriftene godt.

– Å kunne planlegge langsiktig er spesielt viktig for denne industrien. De har egne krav til seg som kan virke merkelige for andre, men disse særtilpasningene er nødvendig for å kunne drive farmasøytisk industri.

GE Healthcare i Norge står alene for 2% av fastlandseksporten fra sine 12 milliarder kroner i omsetning.

Ledelsen ved bedriften påpeker at selv enkle ting som endring av postadresse ved nybygg byr på store problemer for sertifiseringen av produkter.

– Vi ønsker oss flere av disse arbeidsplassene i Norge, og da må vi tilrettelegge for at dette skal bli mulig. Vi trenger reguleringsplaner som tillater vekst, sier Auestad.

Hun ser bort på Ap-topp Jacobsen, som også er leder av Oslo Arbeiderparti.

Sistnevnte var tydelig på hva han syntes da han talte til styrkemedlemmene under lunsjen.

– Dette er en perle. Jeg tar med meg innspillene, og håper på mer kontakt fremover!