Den norske modellen skal ivaretas, også i selskaper med utenlandsk eierskap

-Vi trenger utenlandske eiere som er villig til å investere i våre bedrifter. Samtidig forventer vi at den norske samarbeidsmodellen blir ivaretatt i disse bedriftene, sa 1. nestleder Merete Jonas i IE&FLT på Arendalsuka.

IE&FLT arrangerte onsdag en panelsamtale på Arendalsuka om partssamarbeidet i norske industribedrifter som har utenlandsk eierskap.

Førsteamanuensis Dag Olav Skjold ved Universitetet i Sørøst-Norge viste at 10.000 bedrifter i Norge, med nesten 400.000 arbeidstakere, er kontrollert av utenlandske eiere. Hele 36 prosent av verdiskapingen i norsk økonomi skjer i disse selskapene.

-Samtidig ser vi at befolkningen er skeptiske til utenlandske eiere. Og ofte blir det støy i politikk og media når store norske bedrifter blir kjøpt opp fra utlandet.

I debatten vises det til at utenlandske eiere og ledelse sitter langt unna og at det blir mer usikkerhet rundt arbeidsplassene. -Mange frykter at den norske samarbeidsmodellen mellom ledelse og tillitsvalgte blir utfordret når man får utenlandske eiere. Men er det sånn, spurte forskeren.

Skjolds egen forskning i IE&FLT-medlemsbedriftene Alcoa, Elkem, Eramet og Speira viser tvert imot at de ansatte er svært fornøyde med sine utenlandske eiere. -Konklusjonen er nesten udelt positiv i disse bedriftene. De ansatte var skeptiske, men erfaringene viser ingen spesielle utfordringer med de nye eierne, sier han.

Forskeren understreker at erfaringer avhenger av en rekke faktorer, som hvilken type bedrift det er og hvilket land det utenlandske selskapet har sitt opphav.

-Organisasjonsgraden er svært viktig. I bedrifter der de aller fleste er organisert, og der det allerede er et etablert partssamarbeid, er det betydelig enklere å få et godt samarbeidsklima med nye eiere, sier han.

1.nestleder Merete Jonas i IE&FLT medgir at det trengs utenlandske eiere som er villig til å investere i norske bedrifter. Samtidig understreker hun at forbundet er opptatt av å bevare den norske samarbeidsmodellen – også i selskaper med utenlandsk eierskap

-Vi må sørge for at vi har godt skolerte tillitsvalgte. Vi skal ha et godt partssamarbeid, med dialog mellom ledelsen og de tillitsvalgte. Utgangspunktet må være et felles mål om at bedriftene skal være lønnsomme. Samtidig må utenlandske eiere og ledelse forholde seg til vårt avtaleverk, sier Jonas.