– Det aller viktigste for oss er sikkerheten og arbeidsmiljøet til medlemmene våre
– Industri Energi er det største eksportforbundet i LO, det største forbundet på sokkelen og i prosessindustrien, sa spesialrådgiver Snorre Erichsen Skjevrak til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget i dag, og tok opp et stadig økende press i olje- og gassindustrien.
Skjevrak deltok på en ny høring på Stortinget etter å ha vært en tur innom næringskomiteen på mandag. Hos arbeids- og sosialkomiteen sto sikkerhet og arbeidsmiljø på agendaen.
– Majoriteten av våre medlemmer jobber i en form for turnus, skift- eller nattarbeid, og mange er daglig eksponert for kjemikalier, støv, støy, gasser, vibrasjoner og andre faremomenter, sier han til komiteen.
Han forteller at de viktigste årsakene til sykefravær i Norge er muskel- og skjelettplager og psykiske lidelser som angst og depresjon.
(Les hele høringsinnspillet fra Industri Energi til arbeids- og sosialkomiteen om statsbudsjettet 2023 nederst i saken)
Olje og gass under stadig økende press
Skjevrak forteller at det er et stadig økende press på fjernstyring, outsourcing, effektivisering og kostnadsreduksjoner i olje- og gassindustrien som kan gå på sikkerheten løs.
– Det er færre folk på jobb som fører til at nyansatte må stå med ansvaret tidligere enn før, sier han.
– I tillegg er det mer bruk av innleie- og midlertidige utstasjonerte utenlandske ansatte. Stadig flere arbeidsplasser flyttes fra sokkelen til operasjonssentre på land, forteller han.
Han legger til at lønns- og arbeidsvilkår, hviletidsbestemmelser, arbeidstidsbestemmelser er under press, noe som har ført til en økning i antall varsler og bekymringsmeldinger til Petroleumstilsynet de siste årene.
Skjevrak sier at det er bra at regjeringen i dette budsjettet styrker ressursene til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet.
Samtidig påpeker han at mange saker også fikses gjennom dialog mellom tillitsvalgte og bedriften.
– Derfor er det veldig bra at fagforeningsfradraget økes. Et økt fradrag viser at flere velger å organisere seg, og med mer organisasjonsgrad får vi mer ordnede forhold, og mer rettferdige konkurransevilkår for bedriftene, sier han.
Kutt i dagpengeordningen
Regjeringen har foreslått å redusere opptjeningstiden for dagpenger fra 3 til 1 år, noe de vil spare nesten 200 millioner kroner på.
LO har gått sterkt ut imot forslaget.
Skjevrak sier at dette ikke er tiden for å stramme inn på dagpengene.
– Nå er det sånn at økte kostnader og høye strømpriser gjør at bedriftene begynner å gå til permittering av ansatte. Vi er på vei inn i en urolig og usikker tid. Derfor er ikke tiden inne for dette nå, sier han.
Her kan du lese Industri Energi sitt høringsinnspill: