
Elektrokjemisk og aluminium: – Det er de tillitsvalgte som får dette til å gå rundt
Over 80 tillitsvalgte fra hele landet samlet seg til vårmøte for elektrokjemisk og aluminium, hvor viktige tema som kraftpolitikk, lokale lønnsforhandlinger og framtidens utfordringer ble diskutert
Her formes også krav og politikk som tas videre til Forbundet Styrkes landsmøte i oktober og LO-kongressen i mai.
– Vi har to årlige samlinger, og vårmøtet er en av de viktigste arenaene vi har for å diskutere felles utfordringer, sier AU-medlem Cay Nordhaug.

– Det er viktig at disse tillitsvalgte treffes
Arve Baade fra Hydro Sunndal sier at de tillitsvalgte som er samlet på vårmøtet representerer hele bredden av industrien – og de bærer et stort ansvar.
– Jeg vil påstå at de gjør en utrolig god jobb. De hjelper medlemmer med enkeltsaker, sitter i bedriftsstyrer, snakker med politikere og bidrar i lokalsamfunnene. Det er en enorm bredde i oppgavene deres, understreker Baade.
Jan Haugen forklarer prosessen under samlingene.
– Vi deler oss i grupper og jobber fram forslag til både organisasjonsstruktur, handlingsprogram og næringspolitisk plattform. Det handler om å sikre at våre bransjer er tydelig representert i forbundets politikk, understreker han.

Alt handler om kraft
Et av hovedtemaene på samlingen er kraft og tilgang til markedet. For aluminiumsindustrien er stabile rammevilkår og forutsigbar tilgang på kraft helt avgjørende.
– Alt handler om kraft. Uten kraft – ingen produksjon. Og uten rammevilkår som gjør det lønnsomt, forsvinner investeringene, sier Baade.

Han advarer mot den uforutsigbare global situasjonen.
– Markedstilgangen er under press. Vi ser økte tollbarrierer og handelsuro. Det gjør det enda viktigere at vi har en politikk som beskytter og styrker vår egen industri.

– Det er behov for å være langt mer offensiv
Samlingen fikk også besøk av energiminister Terje Aasland, som ga innblikk i regjeringens satsing på kraft og nettutbygging. Det var et budskap som ble godt mottatt av Jan Haugen.
– Jeg synes det er positivt at regjeringen nå er mer konkret. Vi har levd lenge med en kraftpolitikk som har vært reaktiv. Det er behov for å være langt mer offensiv, både på produksjon og effektuttak fra vannkraft, sier han.

Haugen peker på at kraft og nettutfordringer for alvor kom på dagsordenen etter høsten 2021, da energikrisen rammet Europa. I dag har industrien og samfunnet et større krav til forutsigbarhet og raskere handling.

– Hele måten vi bygger nett på er feilslått. Man venter til etterspørselen er der, før man bygger. Det skaper lange forsinkelser. Vi trenger et system som er rigget for utvikling, ikke bare reaksjon, slår han fast.
Nordhaug er enig om Aasland.
– Han holdt et glitrende innlegg og fikk høre rett fra grasrota hva vi mener om kraft, nett og investeringer, sier han.

Ny vekst og framtidstro
Til tross for utfordringer, er det også mye optimisme. Flere bedrifter gjør store investeringer, og nye teknologier er på vei inn.
– Boliden Odda er et godt eksempel. De var offensive og fikk på plass kontrakter før prisene steg. Nå ser vi også satsing i Hydro, Finnfjord og Alcoa Lista. Det skjer mye bra, påpeker Haugen.

Nordhaug trekker frem at slike satsinger ikke hadde vært mulig uten de dyktige operatørene, ansatte og tillitsvalgte på fabrikkene.
– Det er de som får dette til å gå rundt. Og det gir meg tro på framtida, sier han.

Avslutningsvis er Baade tydelig på hva han forventer at forbundet prioriterer fremover:
– Jobb nummer én er å sikre lønns- og arbeidsvilkår for medlemmene våre. Men det handler også om å sikre kraft, tilgang til markedet og industriens plass i samfunnet. Vi må fortsette å være tydelige og politisk engasjerte, sier han.
Fotogalleri fra samlingen:































