– En seier for demokratiet?

Donald Trump blir USAs neste president.
LO vil fortsette med å styrke båndene til en amerikansk fagbevegelse som hadde håpet på et annet utfall. Tankesmien Agenda frykter for en grenseløs president.

Styrke og Tankesmien Agenda møttes til pannekakefrokost for å høre hva Donald Trumps valgseier vil ha å si for norsk politikk og fagbevegelsen.

I et panel sammensatt av Arbeiderpartiets Trine Lise Sundnes og Agendas Hannah Gitmark ble det en bred diskusjon med henvisninger til norske forhold.

Ordstyrer Geir Seljeseth utfordret Gitmark på om ikke demokratiet, tross alt, hadde seiret. Svaret ble et betinget ja.

– Det er velgerne som bestemmer, så langt ser det ut som et valget har gått ryddig for seg, med et brakvalg i favør av Trump. Selv om det er sjokkerende.

Gitmark, som er nestleder i Tankesmien Agenda, mente at den neste regjeringsperioden til Trump vil kunne bli mer skummel. Nå som han vil kontrollere begge kamrene i den lovgivende forsamlingen.

– Da han vant 2016 så brukte han jo tid på å finne ut av hva slags politikk som han kom til å føre. Nå må vi jo anta at han er bedre forberedt. Det er kanskje ikke grenser for hva han kan finne på.

Ap’s Trine Lise Sundnes er medlem av Stortingets utenrikskomité og la til en kjølig bemerkning.

– For oss som har en bakgrunn i fagbevegelsen vet vi at vi får de tillitsvalgte vi velger oss på alle nivåer i samfunnet.

Hun viste til at valget vanskelig kan sammenlignes med et norsk.

– Overført til norsk betydning kan dette sammenlignes mer med et europavalg. Det er rollen den amerikanske presidenten har i verden som gjør dette så spesielt.

PÅ GAMLE TRAKTER: Tidligere forbundsleder og arbeiderpartipolitiker Trine Lise Sundnes i samtale under frokostmøte. Foto: Frode Ersfjord

Fagbevegelsen som informasjonskilde

Agendas Gitmark frykter for at Donald Trumps rike støttespillere nå vil kreve noe igjen for pengene de har brukt på valgkampen hans.

– Vi kjenner til synet støttespillere som Elon Musk har på fagbevegelsen. Hva slags rolle han får fremover er jeg spent på.

– Det virker heller ikke som Kamala Harris har hatt mindre penger til å drive valgkamp enn Donald Trump.

Gitmark påpekte at Trumps deltakelse i populære podcaster og andre nye plattformer kan ha vært vel så utslagsgivende for det endelige resultatet.

Mens Medietilsynet i Norge registrerte fortsatt høy tillit til norske medier senest i 2023, ble amerikanere av Gallup News registrert å ha rekordlav tillit til sine tradisjonelle medier senest i år.

Sundnes viste til at redaktørstyrte medier kombinert med en sterk fagbevegelse gjør mer positivt for historiefortellingen om samfunnet.

– Det er gjennom en sterk fagbevegelse at vi virkelig får gode demokratibevegelser.

Hun mener at fagbevegelsen spiller en viktig rolle, fordi den kan bidra med informasjon som retter et feilaktig bilde.

– Vi må bruke fagbevegelsen til det den er best på. Nemlig å snakke gjennom avisoverskriftene og forklare hvordan politikken treffer, sa Sundnes, som også er tidligere forbundsleder i Handel og Kontor.

DISKUTERTE: Trine Lise Sundnes og Hannah Gitmark. Foto: Frode Ersfjord

Amerikanske tilstander hjemme?

Utover fagbevegelsens rolle i spredning av politisk informasjon, ga Gitmark uttrykk for frustrasjon over retningen på politisk debatt i sosiale medier.

– Vi har en form for alternativ virkelighet på sosiale medier. LinkedIn har for eksempel har blitt en slagemark hvor du florerer med regnestykker som; du betaler 70% av inntekten din i skatt. Det er bare tull.

Hun utfordret tradisjonelle medier til å sterkere imøtegå påstander som spres på sosiale medier.

Gitmark ser også trender i Norge som kan bidra til frustrasjon blant norske velgere, lik den man har hatt i USA.

– Hvis du ser på lønnsandelen når man skal fordele verdiskapingen på arbeid og kapital, så får arbeid nå en 10 prosentpoeng lavere andel enn man gjorde for 10 år siden i Norge.

Ap-politiker Sundnes bar også frem en advarsel om politiske konflikter hjemme.

– Vi liker å tenke at folk stemmer på ulike partier utifra en solidaritetstanke. Men stemmegivningen viser jo ofte noe annet, og jeg tror vi er ikke immune [mot politikere som Trump]  når folk har dårlig råd.

LO-lederen ble deprimert

BEKYMRET: LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok mikrofonen. Foto: Frode Ersfjord

– Jeg ble ganske deprimert da jeg skrudde på nyhetene i dag tidlig, fortalte LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun fulgte frokostmøtet fra tilskuerplass.

På selve valgdagen var hun i kontakt med LOs amerikanske søsterorganisasjon, AFL-CIO , via lederen Liz Shuler.

– Vi SMS-et og jeg sendte henne et lykke til. Hun var optimist fordi det gode været gjorde at mange så ut til å finne veien til stemmelokalene.

Hessen Følsvik mener at amerikansk fagbevegelse har hatt større innflytelse enn organisasjonsgraden skulle tilsi, under avtroppende President Joe Biden.

I 2022 var 10,1% av den amerikanske arbeidsstyrken organisert. Til sammenligning vaker organisasjonsgraden i Norge på rundt 50%.

I privat sektor er kun 6% av amerikanerne medlem av en fagforening.

– De har brukt store ressurser på denne valgkampen. Og de regnet med at innflytelsen de har i dag ville kunne fortsette dersom Kamala Harris vant.

LO-lederen vektla blant annet Trine Lise Sundnes’ bemerkninger om en polarisert politisk debatt.

– Disse konfliktene som Trine Lise snakket om, ser vi jo også i internasjonal fagbevegelses om dagen. Vi har jobbet strategisk med å bygge tettere kontakt med amerikansk fagbevegelse, og vil fortsette med dette.