
Endelig gjennomslag for krav om ulempetillegg for renholdere
Styrke-klubben i Aramark har i flere år kjempet for at alle renholdsoperatører som er beskjeftiget med oljebasert boreslam skal få utbetalt ulempetillegg. -Endelig har vi fått bedriften til å gi seg, sier klubbleder Åshild Oma og forbundssekretær John Ludvigsen.
Renholdere på flyterigger er jevnlig i kontakt med oljebasert boreslam når det pågår boreoperasjoner om bord.
-Boreslam setter seg i kjeledressene til borefolkene og det dras med inn i riggen. Noe som gir vanvittig mye ekstra arbeid for renholderne. I tillegg utgjør boreslam en helserisiko, sier Åshild Oma, klubbleder i Aramark.
Ifølge flyteriggavtalen har de som er i kontakt med boreslam krav på ulempetillegg, men forpleiningsbedriften Aramark har nektet å utbetale dette.
Belastningen blir for stor
– Ledelsen har ment at det ikke har vært behov for flere renholdere til arbeidsoppgaver som involverer boreslam. De har ment at én renholder alene skal ta seg av vask av garderober, kjeledresser, kaffesjapper, trappeoppganger, gelender og inngangspartier. Dette har klubben hevdet at ikke fungerer i praksis, siden belastningen blir for stor på en person alene, sier Oma.
Klubben har i lang tid presset på bedriften for at alle som er involvert i arbeid der de er i kontakt med boreslam skal få dette tillegget. -Vi har tvistet en rekke ganger, uten å få gjennomslag, sier hun.
Forbundet Styrke har også vært involvert i flere runder.
– Vi har vært i tvistemøter med Rederiforbundet (NR) flere ganger og vi har en prinsipiell enighet om at renholderne har rett på dette tillegget om de er beskjeftiget med oljebasert boreslam, sier forbundssekretær John Ludvigsen i Styrke.
Ga etter for presset
Etter langvarig press, innrømmer nå Aramark at det skal kompenseres for alle involverte. Og det er nylig signert en enighetsprotokoll med klubben.
-Det har vært en lang kamp for et forholdsvis lite, men prinsipielt viktig tillegg, sier Oma.
Ludvigsen berømmer det arbeidet som er gjort av klubben. -Det har vært helt avgjørende med en aktiv tillitsvalgt som har nektet å gi seg. Det gir resultater, sier han.
Begge oppfordrer nå renholderne i selskapet å sende inn lønnskrav for de skiftene der de har vært beskjeftiget med oljebasert boreslam. – Vi oppfordrer å sende inn krav for tre år tilbake i tid, sier Oma.