Felles innsats for å bedre livene til nattarbeidere i industrien

Styrke har som Norges største skiftarbeiderforbund satt i gang et arbeid for å løfte nattarbeid høyere opp på dagsorden.

– Vi mener det er viktig å rette oppmerksomheten mot utfordringene med nattarbeid, sier Ingunn Hansen og Margunn Sundve.

Nattarbeid er en realitet for mange i norsk industri. Det sikrer kontinuerlig drift og høy produktivitet, men har også en dokumentert påvirkning på helse og livskvalitet.

Hansen og Sundve har lang erfaring med nattarbeid og vet hvor krevende det kan være.

Margunn Sundve på kontoret til Per Frode Johansen. Begge er i styret til Alnor Kjemiske Fagforening. Foto: Egil Brandsøy.

Et liv i konstant jetlag

Margunn Sundve fra Hydro Karmøy har jobbet i 21 år med nattarbeid. Hun beskriver hvordan nattarbeid påvirker kroppen.

– Kroppen er ikke laget for å jobbe om natten. Du får en slags jetlag, du mister matlysten, og det går utover helse og balanse.

Hun påpeker at nattarbeid også blir stadig mer utfordrende med alderen.

– Når man er ung, klarer man ofte nattskift bedre. Mange eldre skiftarbeidere må etter hvert over på dagskift for å bevare helsen, men det finnes ikke mange dagskiftstillinger. Det gjør at noen må vurdere å bytte jobb.

Sundve i samtale med operatør og Styrkemedlem Håvard Eriksen, som har jobbet 14 år på nattskift. Foto: Egil Brandsøy.

5 minutters hviletid per time – en løsning?

Ingunn Hansen, som har 23 år bak seg som skiftarbeider, nikker gjenkjennende til Sundves erfaringer. Hun påpeker at nattarbeid er hennes hjertesak.

– All forskning viser at nattarbeid forkorter livene våre. Derfor trenger vi mer fri for å hente oss inn.

Ingunn Hansen er hovedtillitsvalgt ved Speira Karmøy. Foto: Egil Brandsøy.

Hun forteller at nattarbeid gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og psykiske lidelser.

– Det må settes inn tiltak for å redusere påvirkningene, og vi må gjøre noe konkret for å hjelpe våre medlemmer.

Et forslag som har vært oppe, er ekstra hviletid for de som jobber natt. For eksempel fem minutter ekstra per time. Forbundet Styrke fremmet dette kravet under tariffoppgjøret i elektrokjemisk industri i 2024 med Norsk Industri, men oppnådde ikke gjennomslag.

– Fem minutter per time kan utgjøre 40–50 timer i løpet av et år og gjøre en stor forskjell, understreker Hansen.

Ingunn i samtale med operatør og Styrkemedlem Are Nævdal, som har jobbet i 20 med nattarbeid, men som nå har gått over til dagtid. Foto: Egil Brandsøy.

I stedet er partene enige om å se nærmere på forskningen. Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) skal sammenfatte kunnskapen som finnes om nattarbeid og helse. Dette vil være viktig i det videre arbeidet.

Forskning skal danne grunnlaget

Ved Stami har forskere tatt prøver av industriarbeidere som jobber skift for å finne svar. Dette var en del av et forskningsprosjekt i samarbeid med blant annet Forbundet Styrke.

– Prosjektet vårt viser at roterende skiftarbeid som inkluderer nattskift i industrien, gir en økning i karstivhet og sannsynligvis økt grad av systemisk betennelse. Disse endringene kan øke risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdommer, forteller Stami-forsker og overlege Marit Skogstad, som ledet prosjektet.

Bilde av statens arbeidsmiljøinstitutt. Foto: STAMI/Eirik Linder Aspelund.

Skogstad understreker at mennesket er et dagdyr, og at nattarbeid forstyrrer den naturlige døgnrytmen.

– Det å jobbe om natten forstyrrer den naturlige døgnrytmen, og det vil kunne påvirke mange av kroppens funksjoner, sier hun.

Hun påpeker også at skiftarbeidere ofte spiser usunt om natten og er mindre fysisk aktive, noe som kan føre til vektøkning og ytterligere økt risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Styrkemedlem Håvard Eriksen synes du blir mer sliten av nattarbeid, og det påvirker både helsen og familielivet. Foto: Egil Brandsøy.

For å redusere helsebelastningen anbefaler Stami færre påfølgende nattskift og mer hviletid. Dette er tiltak Forbundet Styrke jobber for å få implementert.

– STAMI er tydelige på behovet for forskningsbaserte tiltak, og det er nettopp det vi kjemper for, sier Hansen.

Ingunn Hansen. Foto: Egil Brandsøy.

Nestleder i Styrke, Ommund Stokka, forklarer hvordan arbeidet nå organiseres.

– Forbundet Styrke har opprettet et sammensatt utvalg sammen med Norsk Industri i tariffperioden. Deretter skal nattarbeid tas opp på samtlige smelteverk, hvor også arbeidsmiljøet blir en del av vurderingen. Til slutt skal det utarbeides en rapport basert på Stamis forskning, sier han.

Ommund Stokka. Foto: Egil Brandsøy.

Styrkes Hansen og Sundve er enige om at det er viktig å få i gang arbeidet.

– Vi må sikre at de som holder hjulene i gang om natten også får tid og rom til å leve gode liv.