Flere selskaper i oljeindustrien har sagt opp for mange ansatte

Forbundssekretærene Ketil Krohn-Pettersen, Gro Losvik og Einar Johannessen er klar på at mange bedrifter i oljesektoren har sagt opp for mye folk. Foto: Atle Espen Helgesen
Forbundssekretærene Ketil Krohn-Pettersen, Gro Losvik og Einar Johannessen er klar på at mange bedrifter i oljesektoren har sagt opp for mye folk. Foto: Atle Espen Helgesen

mandag 23. mai 2016

Riggselskaper, oljeservicebedrifter og landbaser har kuttet for hardt i bemanningen og må ty til omfattende bruk av overtid og innleid arbeidskraft for å få unna arbeidet. – Hvis det er nok arbeid skal de som er oppsagt få jobben tilbake, krever Industri Energi.

I enkelte oljeservicebedrifter har folk aldri jobbet så mye overtid som nå. Det skyldes at bedriftene har kuttet så mange ansatte at det blir alt for mye arbeid på de folkene som er igjen.

– Vi ser at bedrifter i hele oljebransjen tyr til omfattende bruk av overtid og innleie for å få unna arbeidet. Det er ikke holdbart, sier forbundssekretærene Einar Johannesen på oljeservice-, Ketil Krohn-Pettersen på landbase- og Gro Losvik på flyteriggområdet.

Oljeindustrien har kuttet omkring 35.000 ansatte de siste to årene.

– Mitt klare inntrykk er at flere selskaper i oljeservice har kuttet for mange ansatte. Vi ser ekstremt mye bruk av overtid og mange bedrifter sliter med å få unna arbeidet. Men selskapene er tilbakeholdne med å gjeninnsette folk. Isteden bruker de overtid og innleid arbeidskraft, sier forbundssekretær Einar Johannesen i Industri Energi.

Går stille i dørene

Johannessen forklarer at folk som har mistet jobben ofte velger å gå stille i dørene når de tilbys å bli innleid av sin gamle arbeidsgiver.

– Vi hører om folk som har blitt oppsagt og som senere kontaktes av sin gamle arbeidsgiver og oppfordres til å ta kontakt med et bemanningsbyrå som bedriften vil komme til å benytte. Sånn hentes de tilbake til den gamle jobben.

– Folk tør ikke å kreve sin rett til fast ansettelse, selv om det er behov for deres arbeidskraft. Når de etter en periode på arbeidsledighetstrygd, som er ofte mye lavere enn opprinnelig inntekt, blir tilbudt jobb gjennom bemanningsbyrå godtar mange dette, sier han.

Bedrifter bruker krisen

Einar Johannessen frykter at oppmykningen av arbeidsmiljøloven gjør at mange bedrifter nå benytter sjansen til å øke graden av innleid arbeidskraft.

– Mange selskaper bruker krisen i oljeindustrien til å kvitte seg med folk og heller ta inn folk midlertidig. Det er kanskje billigere for bedriftene, men stor ulempe for den enkelte ansatte, som verken får forutsigbarhet i arbeidet eller forutsigbar lønn.

Han forklarer at folk som jobber midlertidig ofte tjener mindre og de risikerer å gå glipp av pensjon.

– Når du ikke har fast stilling og stabil inntekt, blir det vanskeligere å få bil- og huslån i banken, sier Einar Johannessen.

Forbundet har flere saker på gang

Gro Losvik hjelper tillitsvalgt Irene Sandhåland med å kreve fortrinnsrett for medlemmer. Foto: Atle Espen Helgesen
Gro Losvik hjelper tillitsvalgt Irene Sandhåland med å kreve fortrinnsrett for medlemmer. Foto: Atle Espen Helgesen

Industri Energi har flere saker til behandling der folk som er oppsagt krever å få jobben tilbake, fordi det er nok ledig arbeid i bedriftene.

Forbundssekretær Gro Losvik og klubbleder Irene Sandhåland viser til at 19 personer i Norsk Offshore Catering (NOC) ble oppsagt 1. desember i fjor, alle disse var offshore forpleiningspersonell.

– Allerede dagen etterpå tok bedriften inn en av dem som ringevikar og sendte han offshore. Siden har antallet midlertidig ansatte bare økt. I løpet av desember ble 14 av de oppsagte sendt offshore som ringevikarer. Bedriften legger attpåtil ut annonser på egne nettsider om at de trenger flere ringevikarer, sier klubbleder Sandhåland.

Gro Losvik mener det viser at det er behov for mer arbeidskraft i NOC, og at bedriften bruker krisen i oljeindustrien som et påskudd for å ta i bruk flere midlertidig ansatte, framfor faste ansatte.

– Bedriften hevder at det ikke er noen ledige stillinger, mens det i realiteten er en betydelig mengde ledig arbeid. Bare i april ble 282 dagsverk utført av ringevikarer i NOC. Og når det i sommer kommer en ny rigg på kontrakt vil dette øke til over 500 dagsverk per måned. Til sammenlikning betyr 210 dagsverk syv faste stillinger offshore, sier Sandhåland.

Må fortsette som medlem

Irene Sandhåland mener bedriften har sagt opp flere folk enn det var grunnlag for. – Vi prøvde første å kreve alle 19 kollektivt gjeninnsatt, men det er ikke mulig med kollektivt søksmål lenger. Derfor må vi kjøre én og én sak, sier hun.

Losvik understreker at de oppsagte skal ha fortrinn på ledige stillinger, men at den enkelte må kreve det selv.

– Det er ikke enkelt for de oppsagte å være klar over at det finnes ledig arbeid i bedriftene de er oppsagt fra. Når du er oppsagt er du jo ute av bedriften og får ingen informasjon. Ofte vet man ikke at det blir brukt midlertidig arbeidskraft. Derfor må de tillitsvalgte følge nøye med på bedriftens bruk av ringevikarer, og derfor er det viktig at de som er oppsagt fortsatt står som medlemmer i forbundet, sier Gro Losvik.

Fikk jobben tilbake

På CCB Mongstad, tidligere Mongstadbase, i Nord-Hordaland fikk nylig 12 personer jobben tilbake etter at de med hjelp fra Industri Energi krevde fortrinnsrett.

– Bedriften hadde nedbemannet for mye. Flere av de oppsagte krevde å få jobben tilbake gjennom fortrinnsretten, fordi det var nok arbeid til dem, sier forbundssekretær Ketil Krohn-Pettersen.

Han forteller at basen i fjor høst ga oppsigelse til 22 personer. Siden har den brukt ufattelig mye overtid for å få unna alt arbeidet.

– Det beviste for oss at det var mer enn nok arbeid og grunnlag for gjenansettelser. Da skal de oppsagte har fortrinnsrett til ledige stillinger, sier han.

Krohn-Pettersen forteller at forbundet hjalp de oppsagte med informasjon om deres rettigheter og formularer for å kreve fortrinnsrett til stillinger. – Hadde det blitt rettssak ville vi bistått dem juridisk, sier han.

Før saken havnet i forhandlinger valgte CCB Mongstad å tilby fortrinnsrett for ansettelse til 12 personer som hadde krevd det. I tillegg er to personer hentet tilbake midlertidig i et tidsbegrenset prosjekt.

Hva er fortrinnsrett?

Fortrinnsretten innebærer at du innen ett år etter du er oppsagt har fortrinnsrett til ledige stillinger i selskapet som du er kvalifisert til. Arbeidsgiver har plikt til å informere de som har fortrinnsrett, om ledige stillinger i virksomheten. Men fortrinnsretten gjelder ikke hvis du har sagt opp selv.

Forbundssekretærene Johannssen, Losvik og Krohn-Pettersen understreker at hver enkelt som mener han eller hun har rett til å få jobben tilbake, må kreve dette selv.

– Forbundet kan altså ikke kreve dette for deg, men vi kan hjelpe til. Om det er ledig stilling i bedriften avgjøres av mengden arbeid. Altså er det viktig at de tillitsvalgte følger nøye med på om det leies inn folk, overtidsbruk og om det utlyses ledige stillinger.

De er ikke i tvil om at det har blitt sagt opp flere folk i oljeindustrien enn det er grunnlag for. –vVi er sikre på at vi utover sommeren vil se utstrakt bruk av innleie og overtid i store deler av bransjen, sier de.