onsdag 5. juni 2019
Prisen ble overrakt 3. juni, under LOs representantskapsmøte i Trondheim. Forfatteren var invitert for å åpne møte og ble svært stolt da han ble overrakt den gjeve prisen. Seljestad er selv oppvokst med fagbevegelsen. – Derfor er LOs kulturpris noe av det største jeg kan oppleve. Og den forplikter, sier Lars Ove Seljestad til FriFagbevegelse.
Også forbundsleder Frode Alfheim og Industri Energi sin representant i LOs ledelse, Are Tomasgard, var begge svært fornøyde med årets pristildeling.
Lars Ove Seljestad er vokst opp i industristedet Odda. Familien og oppveksten hans var sterkt knyttet til Odda Smelteverk som ble lagt ned i 2003, etter nesten hundre års drift. Mange av de som tidligere jobbet på smelteverket midt i den lille industribyen Odda, jobber i dag ved ilmenittsmelteverket i Tyssedal eller ved Zinkverket på Eitrheim like utenfor Odda sentrum. På scenen i forbindelse med prismottakelsen, fortalte Seljestad med innlevelse om sitt første besøk i Oslo på begynnelsen av 1970 tallet, der far hans tok han med til Youngstorget for å besøke forbundet, den gang Norsk KjemiskIndustriarbeiderforbund (NKIF).
Arbeiderklasseforfatteren fra Odda
Lars Ove Seljestad sitt store prosjekt er å få frem betydningen av arbeiderlitteratur og bidra til at forfattere identifiserer seg som en del av arbeiderklassen.
Prisvinneren har selv skrevet flere kjente verker. Blant annet boka «Blind» som han debuterte med. «Kjære bror» og diktsamlingen «storspring» er dedikert til arbeiderne på smelteverket. I sin siste utgivelse «Snøen stryker ut alle spor» skriver Seljestad om en mor og en 12 år gammel farløs gutt som bor i en industriby i en vestlandsfjord. Gjennom disse to fortelles en roman om overgrep, omsorgssvikt og mobbing på skole og i lokalsamfunn. Romanen er en proletarballade om å bli voksen i en hard verden.
Vet hvor han kommer fra
Lars Ove Seljestad etablerte i 2016 Jernrosa politiske kulturfestival i Odda. En festival som begynner å få godt rotfeste. Festivalen har fokus på arbeiderlitteratur, industrihistorie og industrikultur.
Festivalen er kanskje liten i antall deltakere, men en festival med stor betydning for gjenreisingen av arbeiderlitteratur.
Ikke minst ved bruk av nye uttrykk gjennom teknologi.Det handler om å skape en levende samtidslitteratur om livet vanlige arbeidsfolk lever, om fellesskapet vi står i og krafta, om solidaritet og moderne klassekamp.
Seljestad vet hvor han kommer fra. Han vet hvilket fellesskap han tilhører og hva som står på spill. Hans forfatterskap og engasjement er viktige bidrag i arbeiderbevegelsens kamp for et bedre samfunn for alle, også de som sitter nederst ved bordet.
Landets viktigste arbeiderforfatter har et stort viktig prosjekt. Han trenger all vår støtte i arbeidet med å ta tilbake – og til å rehabilitere arbeiderlitteratur.