Forventer tydeligere krav til det psykososiale arbeidsmiljøet
Forbundet Styrke har i flere år påpekt behovet for bedre regulering og sterkere verktøy for å jobbe med det psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassene. Nå foreligger et nytt lovforslag som vil tydeliggjøre dette.
Det finnes mye dokumentasjon som viser en klar sammenheng mellom det psykososiale arbeidsmiljøet og forhold som sykefravær, muskel- og skjelettplager, samt psykisk uhelse.
-Arbeidsmiljøloven sier at vi skal ha et helsefremmende arbeidsliv i Norge. Det å gå på jobb skal altså gi deg noe positivt. Det betyr at det skal være et sunt og godt psykososialt arbeidsmiljø, sier forbundssekretær Håkon Bjerkeli i Styrke.
Det å gå på jobb skal gi deg noe positivt
Arbeidsdepartementet har sendt et nytt lov- og forskriftsforslag som setter tydeligere krav til det psykososiale arbeidsmiljøet ut på høring. -Forslaget innebærer en tydeliggjøring av hva som kreves i forhold til det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Bjerkeli.
Høringsfristen var 19. desember og det er mål om ikrafttredelse 1. juli 2025.
En klar forbedring av regelverket
Forbundet Styrke stiller seg positivt til lov- og forskriftsendringen. – Vi skulle aller helst sett at det ble en egen forskrift. Slik blir det ikke, samtidig vil et nytt kapittel i den eksisterende forskriften være en klar forbedring av dagens regelverk, sier Bjerkeli.
Han viser til at flere land i årevis har hatt et tydelig lov- og regelverk om det psykososiale arbeidsmiljøet. -Både Sverige og Danmark har gode erfaringer med dette. Det aller viktigste er å tydeliggjøre nødvendigheten av å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet og legge til rette for at dette er noe som det skal jobbes systematisk med i bedriftene.
Alle parter er enig i at noe må gjøres, men arbeidsgiverne er uenig i de foreslåtte virkemidlene
-Selskapene må altså jobbe med det psykososiale arbeidsmiljøet på samme måte som de jobber med fysisk helse, miljø og sikkerhet (HMS). Altså gjennom kartlegging, risikovurdering, planer og tiltak, sier han.
Bjerkeli legger ikke skjul på at det er betydelig uenighet rundt forslaget blant partene i arbeidslivet.
-Alle parter er enig i at noe må gjøres, men arbeidsgiverne er uenig i de foreslåtte virkemidlene. De ønsker bare en veiledning. Per i dag er alle organisasjonene på arbeidsgiversiden imot ytterligere regulering på dette området, sier han.
Forutsetter reell vilje til å prøve
Styrke og LO derimot mener det trengs både forskrift og regelverk om psykososialt arbeidsmiljø.
– Vi ser også fram til å gå inn i arbeidet med veiledningsmaterialet som skal utvikles. Vi skal gå konstruktivt inn i dette arbeidet, selv om vi vet det vil bli vanskelig, sier han og viser til at det er mye mer krevende å jobbe med psykososiale forhold, enn å bestille verneutstyr, som er et typisk tiltak innen det fysiske arbeidsmiljøet.
Vi har stort potensial til å gjøre noe riktig, hvis alle parter er villig til å prøve
-Det psykososiale arbeidet krever en systematisk tilnærming over tid, men kanskje aller mest forutsetter det en reell vilje blant partene i arbeidslivet til å prøve. Vi har stort potensial til å gjøre noe riktig, hvis alle parter er villig til å prøve. Det har vært alt for enkelt å bare legge til side slikt arbeid når det oppstår vanskeligheter, sier Bjerkeli og minner om at det er like strenge krav til det psykososiale arbeidsmiljøet som til det fysiske arbeidsmiljøet.
Les mer:
Nye psykososiale arbeidsmiljøutfordringer vil prege framtidens arbeidsliv