Frykter Trumps tollsatser og handelskrig med Europa

En ny EU-kommisjon har blitt godkjent av Europaparlamentet. Styrkes kontor i Brussel venter nå på at knivene kvesses hos EU i påvente av nye amerikanske tollmurer. Også Norge kan bli truffet.

– Valget til EU-parlamentet i sommer førte til en høyredreining. Nå har parlamentet godkjent medlemmene av en ny EU-kommisjon som skal styre Europa, forteller Lise Skjevik, som er Styrkes rådgiver på plass i Brussel.

370 parlamentsmedlemmer stemte for det som blir den mest høyrevridde kommisjonen i EUs historie. Mindretrallet talte 282 stemmer, med 36 blanke.

– Dette er et resultat av medlemslandenes vilje. EU-kommisjonen kan beskrives som EUs regjering. Den foreslår nye lover, og utøver EUs politikk.

– De aller fleste av disse lovene blir implementert av Norge via EØS-avtalen. Derfor er det viktig at norske myndigheter og organisasjoner er tilstede i Brussel for å påvirke, forklarer Skjevik.

I BRUSSEL: Lise Skjevik er rådgiver hos Styrkes europakontor. Foto: Frode Ersfjord

Handelskrig på vei til Europa?

I Brussel er man spent på hva den påtroppende amerikanske regjeringen vil gjennomføre av valgkampløfter om høye tollsatser.

Kommende president Donald Trump varslet den 26. november om 25% tollsats på varer fra Mexico og Canada. Trump mener dette vil motivere landene til å stanse den illegale innvandringen over grensen.

– EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har tidligere advart at både USA og Europa vil bli tapere om handelskrigen også kommer hit, påpeker Skjevik.

Blant engstelsene er Trumps valgkampannonserte “gjensidige” handelslov. Selv om lovnaden går verst utover Kina, som ifølge Trump skal få se 60% tollsatser på sine varer, har den kommende presidenten rukket å varsle om minst 10% tollsats på varer fra andre land.

– Spørsmålet er om det blir en egen tollsats for EU som handelsområde, og om Norge blir inkludert i dette spillet?

Norge har hatt et handelsunderskudd med USA siden 2014. Kombinert med null toll på amerikanske varer, mener Skjevik dette kan gjøre Norge mindre utsatt.

– Vi er heller ikke med i EUs tollunion, derfor ser mange andre land på oss som ikke spesielt integrert i unionen.

EØS sørger for stabilitet og arbeidsplasser

Men man vet ennå ikke om eksportrettet industri fra Norge vil bli rammet direkte eller indirekte. Derfor er det viktig å følge med tidlig i prosessen når nye lovforslag kommer fra den nye EU-kommisjonen.

– Vår suverent største handelspartner er uansett Europa. Via EØS-avtalen sikres vi stabil tilgang til det europeiske markedet, hvor 80% av norsk landbasert eksport havner, sier Skjevik.

Den nye EU-kommisjonen kommer til å satse friskt på å samordne europeisk industripolitikk. Europa sliter med høyere energipriser enn tidligere. Manglende kontroll på viktige råvarer som skjeldne metaller gir også utfordringer for europeisk industri.

– Von der Leyen har lagt en regjeringsplattform hvor ambisjonen er et mer uavhengig Europa. Vi venter spent på detaljene om hva grønn energi og økt konkurransekraft betyr politisk, spesielt for våre medlemmer i norske bedrifter.

Hos Styrkes Brusselkontor overvåkes disse lovprosessene i samarbeid med LO og andre norske aktører.

I LOBBYMYLDERET: Lise Skjevik. Foto: Frode Ersfjord

Styrkemedlemmer vil tjene på karbontoll

Skjevik forklarer hvordan Styrke tidligere har vært med å påvirke EUs såkalte karbontoll (CBAM), som dagens norske regjering nå planlegger tilknytning til.

– EUs karbontoll vil hindre at land der industrien ikke betaler for sine karbonutslipp, får en konkurransefordel. Et av utkastene til karbontollen ville medført til at dagens norske CO2-kompensasjonsordning ville blitt vraket.

Lovteksten innebærer at Norge kan fortsette med sin CO2-kompensasjonsordning, samtidig som man kan innføre en ny karbontoll.

Forbundet Styrke samarbeider med både norske myndigheter og andre aktører i Brüssel for at politikken som kommer ut av EU også skal ivareta norske interesser.

– Dagens modell for karbontoll gir oss den beste løsningen for bedriftene til våre medlemmer. Men det nytter ikke å sove i timen, spesielt ikke i dagens situasjon, avslutter Skjevik.