fredag 31. januar 2020
TiZir i Tyssedal i Odda som blant annet produserer eksklusivt råjern har store ambisjoner for fremtiden. Grønt hydrogen skal erstatte forbrenning av 100.000 tonn kull. – Jeg er stolt over å være ansatt i en bedrift som satser så sterkt på klimavennlige løsninger, sier tillitsvalgtleder Ørjan Andersson i Elektrokjemisk Arbeiderforening i Industri Energi.
TiZir, som har den franske industriganten Eramet som hovedeier, har blitt lagt merke til og fått anerkjennelse for sitt viktige arbeid. I høst fikk TiZir utmerkelsen «Villsauen 2019» på Bergen Næringsråds årskonferanse.
Juryen er imponert over at selskapet går i front i utvikling av ny teknologi i produksjonen, der de skal fremstille grønt hydrogen som skal erstatte forbrenningen av 100.000 tonn kull.
Ingen solnedgangsindustri
Ørjan Andersson påpeker at prisen viser at man ikke arbeider i en solnedgangsindustri.
-Tvert imot. Bedriften og de ansatte sitter på en unik kompetanse i alle ledd. Fremtiden er her og nå, og TiZir har alle muligheter til å være en soloppgangsindustri i all uoverskuelig fremtid, sier han.
Administrerende direktør Per Øyvind Sævartveit er enig.
-TiZir er et resultat av en utrolig historie. Og for å konkludere med «Villsau». Jeg vil understreke at prisen går til alle ansatte på bedriften, som med pågangsmot klarer å løse de fleste utfordringer vi har i produksjonen, sier han.
Å endre prosesser tar tid, og når anlegget for hydrogen skal stå klart er vanskelig å tidfeste.
-Dess raskere dess bedre. Det er på sin plass å minne om at dette er komplisert og med ny teknologi som skal fungerer. Men, vi tar skritt for skritt. Jeg er også svært tilfreds med at vi har Enova med på laget, og de har foreløpig bidratt med 120 millioner kroner. Vi håper på å fortsette det gode samarbeidet med Enova frem til vi er i mål, sier Sævartveit.
Lærlinger
Med sine 206 faste ansatte og 12 lærlinger, er TiZir en hjørnestein i lokalsamfunnet. En av lærlingene vi møter, er odelsjenta Mallin Herstad Sandvin (20) fra Odda. Hun har gått vg.1-elektro, og vg-2 el-energi. Hun stortrives som elektriker.
-Jeg har flere venninner som er elektrikere, så du kan si at vi er en spesiell gjeng, sier hun og humrer. Jeg ville ha et praktisk yrke, og er i dag glad for valget om å arbeide på TiZir, sier hun.
TiZir er sammen med andre prosessbedrifter bekymret for at North Connect-kabelen skal bygges til Skottland.
-Da ACER-vedtaket ble fattet i Stortinget fikk man en avtale om å «høste erfaringer» med to kraftkabler til utlandet. Disse er fortsatt under bygging. Til tross for dette går konsesjonsbehandlingen sin gang. Dette er en usikkerhet vi ikke kan akseptere, og vi må fortsette å legge press på Storting og Regjering om å skrinlegge North Connect, og stanse ytterligere utbygging av kraftkabler til utlandet, sier Ørjan Andersson
Sævartveit sier at vannkraft er vårt store konkurransefortrinn, og at det vil være uklokt å eksportere ytterligere kraft til utlandet.
-Norsk industri trenger fortsatt kraft til konkurransedyktige priser. Det er viktig å påpeke at det her ikke er snakk om subsidier, men tilgang til ren kraft til priser som industrien kan leve med, sier han.