Grundig og troverdig rapport om COSL-ulykken

Frode Alfheim
Frode Alfheim

fredag 8. april 2016

-Petroleumstilsynet la i dag fram en troverdig rapport om COSL-ulykken i fjor. Det er bra at tilsynet tar selvkritikk og vil ha en gjennomgang av godkjenningsordningen av rigger, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Petroleumstilsynet (Ptil) offentliggjorde fredag ettermiddag granskningsrapporten etter ulykken på riggen «COSL Innovator» 30. desember i fjor, der Industri Energi-medlemmet Rune Narvåg omkom og ytterligere fire personer ble skadet.

I rapporten skriver tilsynet at riggen på ulykkestidspunktet ikke var dimensjonert for horisontale bølgeslag og vinduene ikke tålte direkte bølgeslag. I tillegg var ikke resultatet fra to analyser om såkalt airgap (klaring fra høyeste bølge og undersiden av dekket, red.anm) tilstrekkelig tatt hensyn til, og dette har hatt betydning for ulykken.

Forbundet vil bidra

Ptil vil nå gå gjennom måten tilsynet godkjenner rigger på norsk sokkel (SUT-ordningen) og regelverket.

-Det er bra at Ptil tar selvkritikk på sin egen godkjenningsordning og vil forbedre dette arbeidet. Industri Energi vil følge nøye med på dette og om nødvendig bidra til at regelverket blir forbedret, sier Alfheim.

Alfheim peker på de kritiske spørsmålene forbundet stilte til Ptil tidligere i år. -Det er akkurat det vi nå får svar på, sier han.

Trygge rigger

Etter ulykken er det gjort en rekke forbedringer på «COSL Innovator» og søsterriggen «COSL Promotor». Ptil slår fast at det er trygt å jobbe på riggene og at det derfor opprettholder samsvarsuttalelsen (SUT). Samtidig pålegger tilsynet COSL å utføre ytterligere tester.

-Vi registrerer at pålegget allerede er under planlegging i COSL og er fornøyd med det, sier Alfheim.

Han påpeker at granskningsrapporten framstår som troverdig og selvkritisk.

-Dette er en åpen og ærlig rapport, der tilsynet viser til klare forbedringspunkter i forhold til egne prosedyrer for godkjenning av rigger. Både Ptil og klassifiseringsselskapene må være bevisst på sitt ansvar og gå gjennom sine egne prosedyrer, sier han

Han mener det nå er viktig at hele riggnæringen setter seg inn i rapporten og tar lærdom av den.– Hele bransjen må lære av denne hendelsen. Ingen skal være bekymret for å jobbe på norsk sokkel, sier han.

Må tåle oppmerksomhet

Forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi legger til at hele kjeden må tåle økt oppmerksomhet og et kritisk blikk.

-Riggen var klasset i henhold til gjeldende krav, ellers ville den ikke fått SUT og dermed ikke blitt godkjent for norsk sokkel. Hele systemet trenger en grundig gjennomgang, sier Bjerkeli.

Han utdyper at det er viktig å være både kritisk og åpen i forhold dagens ordninger.

-Det er mer komplekst enn bare å si at det var feil på riggen. Her må de bakenforliggende forholdene også fram. Hele kjeden må tåle oppmerksomhet og kritisk gjennomgang.

Ptils granskningsrapport kan leses i sin helhet her.