Herøya: – Uten kraft, ingen industri

– Dette handler ikke bare om jobber på Herøya, det handler om hele regionens framtid, sier Roger Hansen i Herøya Arbeiderforening. Nå trappes kampen for ny krafttilførsel opp.

Mandag ble det for andre gang på kort tid arrangert et kraftmøte på Herøya Industripark, initiert av Herøya Arbeiderforening.

Grunn: Kommunene sier nei til kraftutbygging, og situasjonen er kritisk.

Det første møtet ble holdt i oktober, og markerte startskuddet for en tydelig mobilisering for nødvendig kraft til industrien. Budskapet denne gangen er det samme – men enda skarpere.

– Vi tar ikke stilling til hvor krafta skal komme fra. Men vi nå ha den, konstaterte Tor-Morten Thorsen, leder av foreningen.

Tor-Morten Thorsen og Roger Hansen på scenen. Foto: Cay Nordhaug.

Både han og Roger Hansen understreket overfor medlemmene, konsernledelsen, energiministeren og media hvor viktig det er å mobilisere hele regionen for å sikre fortsatt industrivekst – og forhindre industridød.

Klart å samle prosessindustrien

Roger Hansen mener at både budskapet og forsamlingen var tydeligere enn det første møtet i oktober.

– Det var flere på møtet denne gangen. Det er mer samstemt. Det var også flere konserntopper til stede, og det viser hvor alvorlig dette tas, sier han.

De oppmøtte. Foto: Benjamin Arvola Notkevich.

– Det viktigste som kom ut av dette møtet er at vi har klart å samle prosessindustrien. Nå er vi enige: Mer kraft er avgjørende. Nå må trøkket opp, fortsetter Hansen.

Avhengig av å øke kraftproduksjonen frem til 2030

AU-medlem Cay Nordhaug var også til stede. Han påpeker betydningen av arbeidet som Herøya Arbeiderforening har gjort for å synliggjøre kraftutfordringene i området.

– Jeg var invitert av Herøya Arbeiderforening. De har gjort et fantastisk stykke arbeid, og vi har mange rapporter som beskriver hvordan prosessindustrien ser ut i Norge sammenlignet med Europa. Vi har også en rapport som peker på de utfordringene vi vil møte i fremtiden, sier Nordhaug.

Han understreker at kraftsituasjonen i Norge er kritisk.

– Det er på høy tid at vi begynner å gjøre noe konkret, sier han.

AU-medlem Cay Nordhaug (t.h) deltok på møtet. Foto: Privat.

Han forklarer at industrien står i fare for å tape konkurransekraft dersom ikke nye kraftkilder tas i bruk raskt.

– Hvis vi ikke får den nødvendige kraften til industrien, står vi i fare for å miste både arbeidsplasser og utviklingsmuligheter. Dette handler ikke bare om Herøya, men om hele Grenland og industrien i Norge. Ringvirkningene for lokalsamfunnene vil være alvorlige, understreker Nordhaug.

Han trekker frem at industrien er i ferd med å møte et alvorlig kraftunderskudd.

– Vi skal elektrifiseres, og vi trenger mer kraft. Industrien er ikke bare avhengig av forutsigbarhet, men også av langsiktige kraftavtaler for å gjøre de nødvendige investeringene, forklarer han.

Nordhaug i samtale med Roger Hansen. Foto: Benjamin Arvola Notkevich.

Toppene i industrien: – Vi trenger overskudd

Telemarksavisa var til stede under møtet, og snakket med konserndirektør i Yara, Svein Tore Holsether, og med sjef Thomas Schulz i Bilfinger.

Holsether pekte på at selskapet bruker mye kraft – og at den må være både grønn og rimelig.

– Selv om vi bruker mye naturgass så bruker vi også mye elektrisk kraft. Og det er jo naturgassen vi ønsker å fase bort. Men da trenger vi strøm til priser som vi kan leve av og med. Skal vi få disse prisene trenger vi overskudd av kraft så prisene blir lavest mulig. Det er vårt konkurransefortrinn, sa Holsether til Telemarksavisa.

Energiminister Terje Aasland var på plass. Foto: Cay Nordhaug.

Energiminister Terje Aasland var også på plass. Han sier at det er det raskeste og rimeligste alternativet vi har er vindkraft, og det går hånd i hanske med vannkrafta vi allerede har.

Spesialrådgiver Arild Theimann i Styrke forklarte i oktober at kommuner i Grenland-området sier nei til lokal kraftutbygging.

– De sier nei til vindkraftutbygging i Bamble. De sier nei til vindkraftutbygging i Porsgrunn, i Skien. Også nei i Drangedal, som er en kommune litt lenger inn i Telemark. Og det er klart de sier nei i disse kommunene når ikke engang vertskommunene til industrien er villige til å bygge ut mer fornybar kraft, sier Theimann.

Arild Theimann er spesialrådgiver i Forbundet Styrke. Foto: Egil Brandsøy.

Fra prat til handling

Roger Hansen sier det nå er avgjørende at mobiliseringen følges opp med systematisk arbeid – både politisk og faglig.

– Nå må vi hente inn de folka vi trenger. Vi må ha LO og Norsk Industri med på laget. Vi må legge press på både politikere, industriledere og de som sitter med makt i dette området. Det er ikke nok med møter, sier Hansen.

Roger Hansen, her fra vårmøtet til elektrokjemisk og aluminium. Foto: Egil Brandsøy.

Han understreker at budskapet nå er tydelig og bredt forankret.

– Dette haster, og det må skje noe nå. Vi har pekt på utfordringen – nå må de som kan ta grep, gjøre det.

Hansen advarer mot konsekvensene av ikke å ta kraftsituasjonen på alvor:

– Det er urovekkende at den krafta industrien engang bygde vår velstand på, kan vi som nasjon risikere å miste 100 år senere fordi vi ikke klarer å gi forutsigbarhet til industrien vår. Vi må ha mer kraft til vår region nå.