Hydro eksporterer fagforeningsmodell til Brasil

Fra venstre: Ove Ellefsen, Sten Roar Martinsen og Billy Fredagsvik er fagforeningsrepresentanter i Hydros styre. Foto: Øyvind Breivik
Fra venstre: Ove Ellefsen, Sten Roar Martinsen og Billy Fredagsvik er fagforeningsrepresentanter i Hydros styre. Foto: Øyvind Breivik

fredag 11. desember 2015

Fagforeningsfolk i Hydros virksomhet i Brasil får samme faste møtestruktur og mulighet til dialog med ledelsen som sine europeiske kolleger. Tillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Industri Energi mener det er et svært viktig gjennombrudd.

Innføringen av de faste møtene med ledelsen er noe de tillitsvalgte har jobbet lenge for å få til i Brasil, og prosessen har gått gradvis. Representanter for den lokale fagforeningen til de som jobber med bauksitt og alumina får nå delta på årlige møter med ledelsen på sitt forretningsfelt for å diskutere aktuelle saker direkte med dem. Møtestrukturen er allerede innført i forretningsområdene primærmetall og valsede produkter.

– Etter flere år med denne modellen i primærmetall og valsede produkter, ser vi at det også er til nytte for ledelsen fordi fagforeningsrepresentantene får bedre forståelse for de prioriteringene som blir gjort basert på selskapets strategi og forretningsagenda, mener Martinsen, som er fagforeningsrepresentant i Hydros styre.

Bauksitt og alumina er de to første leddene i aluminiumproduksjon. Hydro utvinner bauksitt og produserer alumina i Brasil, som er landet hvor Hydro per i dag har flest ansatte.

– Tillitsvalgte i Brasil får nå også delta på konsernsjefens årlige møte på lik linje med tillitsvalgte i Norge og Tyskland. De får sitte i samme rom og høre de samme tingene som de andre, sier Martinsen.

I oktober var han og tillitsvalgte Billy Fredagsvik i Brasil for å diskutere møteordningen med de lokale. Fredagsvik er også tillitsvalgt i Industri Energi og fagforeningsrepresentant i Hydros styre