
Hydros storsatsing på Karmøy: – En milepæl for industrien og framtiden
– Det føles helt fantastisk. Vi har jobbet lenge for dette, og nå er vi i mål – men samtidig er dette bare startstreken, sier Margunn Sundve, hovedtillitsvalgt i Hydro og medlem av konsernstyret.
Hydro har vedtatt å investere 1,65 milliarder kroner i et nytt trådstøperi på Karmøy. Dette er Hydros største investering i Norge på ti år og markerer en viktig milepæl for både ansatte, lokalsamfunnet og norsk eksportindustri.

Aluminiumstråden skal brukes i kritisk energiinfrastruktur i Europa som høyspentlinjer i luften og i bakken.
Et etterlengtet vedtak
For Sundve har denne investeringen vært et tema i 10 år, men den har spisset seg til de siste tre årene.
– Vi har sett at etterspørselen er langt større enn vi kan levere. I dag produserer vi 70.000 tonn aluminiumstråd i året. Den nye produksjonslinjen vil gi ekstra 110.000 tonn, sier hun.
Sundve forteller at Hydros trådmaskin på Karmøy er den eneste av sitt slag i Norge, og at det vil bygges et helt ny fabrikk som skal være klar i 2028.

Store ringvirkninger
Det er tydelig at investeringen betyr mer enn bare økt kapasitet.
– Dette betyr flere arbeidsplasser, både direkte og indirekte. Det vil ansettes over 50 personer i den nye fabrikken, og i tillegg vil det bli behov for mange flere i underleverandører og næringslivet rundt, konstaterer Sundve.
I tillegg til arbeidsplasser vil investeringen gi store eksportinntekter og styrke Norges posisjon som en produsent av lavkarbon-aluminium.

Sundve påpeker at aluminiumstråden fra Karmøy skal blant annet brukes i det nye strømnettet som bygges i Norge og Europa.
– Det er kamp om strømmen, og en grunn til at vi bygger en ny trådmaskin er at ledningsnettet i både Norge og Europa er fra 1950-tallet. Det skal investeres mye i utskiftning av dette, samtidig som det bygges nytt. Aluminiumstråd fra Karmøy vil være en avgjørende komponent i den prosessen, slår hun fast.
Hun legger til at dette også er en seier for det grønne skiftet.
– Vi konkurrerer med produsenter fra land med langt høyere CO2-utslipp. Hydro bruker fornybar energi i produksjonen, og det gjør at vårt produkt er blant de mest klimavennlige på markedet.

Stoltenberg på besøk
Investeringen har fått stor oppmerksomhet, og nylig var finansminister Jens Stoltenberg på besøk for å markere beslutningen.
– Hallen var full, stemningen var fantastisk, og han holdt en flott tale hvor han satte dette i en større sammenheng. Dette handler ikke bare om Hydro og Karmøy, men om hvordan Norge som industrinasjon skal utvikle seg videre, forteller Sundve.

– I en urolig tid trenger Europa mer aluminium, og norsk produksjon er ledende. Jeg feiret nyheten om et nytt trådstøperi med de ansatte, skrev Stoltenberg på Facebook.
LES OGSÅ: Handelskrig kan true arbeidsplasser – Styrke møtte Støre og Hydro.
Seier for en industri som skaper verdier
Forbundsleder Frode Alfheim gleder seg over nyheten.
– Vi ser nå konkrete satsinger som gir resultater både på kort og lang sikt. Investeringen sikrer bærekraftig drift og skaper viktige ringvirkninger for norsk industri, lokalsamfunn og våre medlemmer. Dette er viktig seier for en industri som skaper verdier over hele Norge, sier han.

Alfheim skryter av innsatsen til Margunn Sundve.
– Hennes innsats har vært avgjørende for å realisere denne satsingen, sier forbundslederen.