mandag 13. februar 2017
Ordningen for CO2-kompensasjon står i fare. Som ikke-medlem av EU, er Norge avhengig av at Tyskland også snakker på vegne av våre interesser når den nye ordningen skal bestemmes.
Norsk industri er helt avhengig av gode og forutsigbare rammebetingelser for å satse og overleve. Trolig vil det skje endringer i kvotesystemet rundt klimagassutslipp fra 2020 og 2030. Dersom EU velger å endre ordningen med CO2-kompensasjon, kan dette sette kjepper i hjulene på flere norske selskap.
Per nå har vi lite informasjon om hva regjeringen i Norge har gjort for å sikre en god CO2-kompensasjonsordning. For å få fram våre synspunkter, ba vi i forrige uke om et hastemøte med næringsminister Monica Mæland.
Les også: Industri-Norges framtid avgjøres i Brussel
Vi er avhengige av Tyskland
Bekymringer rundt CO2-kompensasjonsordningen deles av Arbeiderpartiet. Mandag var nestleder Frode Alfheim i Industri Energi og Ørjan Normann, og stortingspolitiker Per Rune Henriksen fra energi- og miljøkomiteen og politisk rådgiver Anne Therese Gullberg i Berlin. De skulle møte Riksdagsmedlem, Bernd Westphal, fra partiet SPD for å diskutere problemstillingen. Westphal har også en fortid fra vårt tyske søsterforbund IG-BCE.
– Formålet med møtet var å få fram vår posisjon for EUs ramme for CO2-kompensasjonsordning fra 2020 og framover. EUs politiske prosess på dette går raskt framover og Norge vil som ikke-medlem være avhengig av at Tyskland ivaretar vår og norsk industris interesser og posisjon. Før helgen skrev vi et felles brev med AP til SPD for å forklare Norges interesser og posisjon i forhold til EUs prosess, sier Alfheim.
Arbeidet fortsetter
Han er veldig fornøyd med dagens møte.
– Vi har fått støtte for vårt standpunkt om at EUs klimapolitikk må gi gode vilkår for industri og arbeidsplasser. Tyskland står fast på at vi skal ha mulighet til å kompensere industrien for økningen i kraftprisen som skyldes at vi har satt en pris på CO2-utslipp. Dette betyr mye for arbeidsplassene i norsk kraftforedlende industri. Vi vil fortsette å ha kontakt med tyske forbund i forhold til rammene for norsk og europeisk industri.Vi vil også jobbe for en bredere ordning, at den utvides til å gjelde flere bedrifter, sier nestlederen.
På onsdag skal klima og miljøministeren svare i Stortinget på hva regjeringen gjør for industrien.