søndag 30. april 2017
– Yrkesutdanningen må snakkes opp og få høyere status, sier Solfrid Horne-Moe på Industri Energi sitt landsmøte. Samtidig fremhevet hun og flere av delegatene at det må legges bedre til rette for å ta høyere utdanning.
Solfrid Horne-Moe, som i landsmøteperioden har sittet i Industri Energi sin ledelse og arbeidet med kompetanseutvikling og utdanning, la i sin tale stor vekt på at vi må snakke opp og styrke yrkesfagene. Å legge mer til rette for å kombinere praktisk arbeid og skolegang, var ett av grepene hun trakk frem.
– Relevant praksis må tilbys som en del av skolegangen. Da kan en kanskje også redusere frafallet i skolen. Det må i tillegg gjøres grep for å gjøre yrkesveien, sa Solfrid Horne-Moe. Yrkesveien gjør det mulig å søke seg inn på høgskoler og universiteter med yrkesfaglig bakgrunn og uten at generell studiekompetanse er nødvendig.
Fagarbeidere er en viktig gruppe
Satnsingen på yrkesfagene fikk stor støtte fra salen, for Anika Rabak, student-tillitsvalgt fra NTNU i Trondheim understreket:
– Fagarbeiderne er en viktig gruppe i norsk arbeidsliv. Vi trenger både fagarbeidere og ingeniører, sa Rabak, som studerer marin teknikk.
Viktig å jobbe for flere lærlingplasser
For å styrke yrkesfagene trenger vi også flere lærlingplasser.
– Det må settes større krav til både det offentlige og private bedrifter om lærlinginntak. Det går altfor mange uten lærlingplass, påpekte Solfrid-Horne Moe.
Ungdomslederen vår, Maren Marie Wilhelmsen, var enig, og presiserte:
–Det er også viktig at det er relevante lærlingplasser.
Lik rett til utdanning for alle
Samtidig som vi satser styrker yrkesfagene, må vi ha flere tanker i hodet på en gang.
– Høy kompetanse i alle ledd er et viktig konkurransefortrinn for norsk næringsliv. Lik rett til utdanning og livslang lærling er bærebjelker for å nå disse målene. Dette krever et næringsliv som er bevisst på verdien av både lærlinger, systematisk etter- og videreutdanning og høyere utdanning, sa Horne-Moe.
Det var flere i salen som tok til orde for at alle skal ha lik rett til utdanning.
– Vi må unngå at det skapes et klasseskille gjennom utdanning, sa Erlend Sandvik og viste til andre land i verden hvor det er skolepenger og man er avhengig av rike foreldre for å ta seg råd til skikkelig utdanning. Sandvik roste videre studentene og ungdommene våre for deres sterke engasjement.
Få fagbevegelsen på pensum!
Kristian Duong, fersk tillitsvalgt fra ungdomsutvalget i Industri Energi og lærling hos Norner i Porsgrunn, vil jobbe for å få kunnskap om fagorganisering og rettigheter inn i skolen.
– Mer kunnskap om fagbevegelsen og rettigheter blant unge vil føre til økt interesse og engasjement, som igjen vil medføre flere medlemmer i forbundene, sa han.
Stipendordninger og eget kompetanseutvalg
Industri Energi har et eget kompetanseutvalg som jobber med både fagutdanning og høyere utdanning. Solfrid Horne-Moe var opptatt av at dette er en satsning vi må forsterke i årene som kommer.
Horne-Moe fortalte til slutt om Industri Energi sine stipendordninger, og den svært gunstige avtalen vi har for medlemmer som vil studere på BI.
Medlemmer kan få 13500 kroner i året stipend over tre år.
BI-avtalen fungerer slik at man får refundert 25 prosent av studieavgiften.