
Lederskifte i Norges største fagforening i privat sektor
Frank Indreland Gundersen (35) ble onsdag enstemmig valgt som ny leder i Styrke Equinor. -Min viktigste oppgave er å sikre godt samarbeid både internt og eksternt, sier han.
Frank Gundersen overtar som leder av Styrke Equinor etter Per Martin Labråthen.
Gundersen har bakgrunn som fagansvarlig for driftprosess. Han ble engasjert i tillitsvalgtsarbeid allerede i starten av arbeidslivet og var tidligere klubbleder i Total, fram til virksomhetsoverdragelsen av Martin Linge-feltet.
De første årene i Equinor var han heltidstillitsvalgt i arbeidsutvalget i sokkelforeningen, før har han ble nestleder i sokkelforeningen.

-Det er en stor ære og en fantastisk mulighet å bli valgt som leder i Norges største fagforening i privat sektor. Vi er dessuten størst i både Equinor og Styrke.
Fagforeningen har over 6800 medlemmer, hvorav cirka 5350 er yrkesaktive.
– Min aller viktigste oppgave framover er å sikre et godt samarbeid, både internt i foreningen, med forbundet og med LO. Men vi skal også ha samarbeid med motpartene våre i Equinor, Offshore Norge og NHO. Og vi har tradisjon for å samarbeide med andre forbund i bedriften. Det ønsker jeg skal fortsette og videreutvikles, sier han.
Krevende geopolitisk situasjon
Gundersen viser til at dagens urolige tider med krig i Europa, handelskrig og tollbarrierer gir nye utfordringer.
-Vi er i en krevende geopolitisk situasjon. I tillegg er rammevilkårene for olje- og gassindustrien stadig under press. I slike situasjoner ser vi gjerne at ledelsen får panikk, særlig når oljeprisen synker. Ledelsen vil da gjerne ha raske tiltak. Da må vi som fagforening stå sammen.
-Vi må velge våre kamper. Men de vi tar, skal vi stå i. Og de skal vi vinne, sier han.
Må forberede oss på store omstillinger
Avtroppende leder Per Martin Labråthen understreker at etter 18 år som nestleder og leder skal det bli greit å trappe ned, først som rådgiver i foreningen i ett år, deretter som pensjonist.
Samtidig vil han forberede medlemmene på ganske store omstillinger framover.
-Ikke bare på norsk sokkel, men spesielt på landanleggene våre. Dessuten tror jeg selskapet vil omstille seg organisatorisk og se på mulige nye partnerskap, sier Labråthen.
Trenger å øke leteaktiviteten
Labråthen mener produksjonen på sokkelen vil holde seg stabilt fram til 2030-35, for deretter å synke gradvis, hvis det ikke blir gjort nye store funn.
-Nettopp derfor er det viktig å øke leteaktiviteten på sokkelen, både nær etablert infrastruktur og i nye områder. Nye funn er helt avgjørende for å holde produksjonen oppe og sikre langvarige arbeidsplasser på sokkelen.
Han mener Barentshavet blir spennende framover, men understreker at det har vist seg før at også Nordsjøen kan inneholde store olje- og gassfelt som ennå ikke er oppdaget.
-Myndighetene må sørge for at det jevnlig tildeles nye leteblokker både i de såkalte TFO-rundene og i nye ordinære konsesjonsrunder. De må ikke utsette den 26. konsesjonsrunden i neste stortingsperiode, sier Labråthen.