Leseferdigheter viktig for deltakelse i arbeidslivet

Forbundet er opptatt av at lese- og skrivevansker ikke skal være et hinder inn i arbeidslivet, ellers går vi glipp av mange smarte hoder og hender som kan bidrar til samfunnet. 8. september er FNs internasjonale dag for lese- og skriveferdigheter.

Det å kunne lese er ikke bare en hobby og fritidssyssel, men for mange en mulighet å forbedre sin egen hverdag. Fattigdom rundt omkring i verden kan knyttes til folks mangel på leseferdigheter. Per 2023 var det anslått at minst 763 millioner voksne kan ikke lese eller skrive. Det å lese og skrive henger sammen med hvor fredelig og bærekraftig et samfunn er, hvilke muligheter man har for å delta i arbeidslivet og i samfunnet.

Forbundet har hatt en pilot prosjekt om dysleksivennlig arbeidsplasser, som skal gjøre det enklere for de med lese- og skrivevansker å delta i arbeidslivet. Det er nå blitt tatt opp av LO og NHO som vil gjøre det til et nasjonalt prosjekt. Det blir nå flere bedrifter over hele landet som skal delta i prosjektet. Forbundet har samtidig fått dysleksivennlig arbeidsplass inn i en rekke tariffavtaler som omfatter over fem hundre bedrifter.  – Håpet er at det skal bli en naturlig del av norsk arbeidsliv, utalte leder av Ekofisk-komiteen Eirik Birkeland på årets Arendalsuke.

Lesetimen

Som en del av FNs internasjonale dag for lese- og skriveferdigheter arrangeres Lesetimen, Read Hour, der folk oppfordres til å lese en bok i en times tid. LO har gått sammen med Forfatterforbundet og Leser søker bok til å arrangere Lesetimen fredag. 6 september. Der vil flere forfattere lese fra sine bøker. Du kan følge sendingen eller se opptak av arrangementet her.

Disse kan du høre lese:

– Forfatter Ingeborg Arvola leser fra bokserien «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet». I år gav hun ut «Vestersand», som er andre bok i serien.

– Forfatter Kjersti Bergersen leser fra sin novellesamling «Palliasjon».

– Forfatter Sadik Qaka leser fra sin ferske diktsamling «Bestemors bok»; med dikt på norsk og albansk.

– Forfatter Anna-Sabina Soggiu leser fra sin bok «Vi fattigfolk».

– Skuespiller Anderz Eide leser fra Claire Keegans bok «I seneste laget», oversatt av Merete Alfsen.

Leselyst og utvikling

Forbundet mener at livslang læring og muligheten for medlemmene til å utvikle seg er viktige bærebjelker for å nå målet om høy kompetanse blant arbeidstakere, noe som sikrer konkurranseevnen til norsk industri. Det å lese bøker er en måte å utvikle seg på, uansett hvilken sjanger du velger. Å lese er trening for hjernen. Vi har spurt et par tillitsvalgte hvilke bøker de leser, og hva lesing betyr for dem.

Eirik Birkeland, hovedtillitsvalgt Ekofisk-komiteen.

Foto: Egil Brandsøy.
  • Hvilken bok leser du akkurat nå: Ekofisk-Komiteen Bind 1 (2004), John Erik Opheim
  • Hva er favorittboken din: Dalen Portland (1977), Kjartan Fløgstad
  • Hva betyr lesing for deg: Lesing gir avkobling og påfyll. Skulle ønske at jeg fikk lest mer.

Aase Fintland, hovedtillitsvalgt SLB

Foto: Egil Brandsøy.
  • Hvilken bok leser du akkurat nå: Sju kvadratmeter med Lås, Jussi Adler Olsen
  • Hva er favorittboken din: Har ingen favoritt i så måte, men leser krim anmass
  • Hva betyr lesing for deg: Friminutt

Kent Roger Buajordet, hovedtillitsvalgt Hapro Electronics

Kent Roger Buajordet er leankoordinator hos Hapro Electronics. Foto: Egil Brandsøy.
  • Hvilken bok leser du akkurat nå: Ledere og Ledelse i Utvikling, Susann Gjerde.
  • Hva er favorittboken din: Beatles av Lars Saabye Christensen. Den satte varige spor.
  • Hva betyr lesing for deg: Lesing er viktig for meg, mest med tanke på fagbøker, som jeg leser mest. Jeg har et behov for å utvikle meg videre. Mye av det går ut på å forstå mekanismer i mennesker, samfunnet og ikke minst i arbeidslivet.

Alexander Andersen, hovedtillitsvalgt Nikkelverket

Alexander Andersen, leder for Nikkelverkets Arbeiderforening på Glencore Nikkelverk. Foto: Egil Brandsøy.
  • Hvilken bok leser du akkurat nå: Hovedavtalen mellom LO og NHO med kommentarer, Einar Stueland
  • Hva er favorittboken din: Håndtering av konflikter og trakassering i arbeidslivet. Jus og psykologi, Einarsen/Pedersen
  • Hva betyr lesing for deg: Det betyr mye for meg å søke kunnskap i bøker som omhandler tematikk som interesserer meg.

Hvis du har anledning kanskje sette deg ned med en god bok, eller hør på en lydbok, i en times tid helgen 6.- 8. september. Om det er krim, romanse, komedie, fagbok eller fantasi. God lesing.