LO krever økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør

LOs representantskap vedtok tirsdag enstemmig å kreve økt kjøpekraft i årets mellomoppgjør. – Vi skal ha økt lønn og vil prioritere en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk, sier LO-leder Peggy Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik bemerker på representantskapsmøtet i Oslo at frontfagsmodellen blir utfordret og viser til at det i flere år har vært en sterk prisøkning der arbeidstakerne har tapt kjøpekraft, sett bort fra i fjor.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever en større del av kaka i lønnsoppgjøret. Foto: Atle Espen Helgesen

Tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser dessuten at lønnsdelen av industribedriftenes utgifter har gått ned fra 81 prosent til 72 prosent.

-Det betyr at bedriftseierne har stukket av med en større del av verdiskapingen. Det er uholdbart, og den utviklingen kan ikke få fortsette. Arbeidstakernes andel av verdiskapingen må opp, sier LO-lederen.

Skal utjevne forskjeller

Hun understreker at for LO er det også viktig å utjevne forskjeller mellom folk. LO vil derfor prioritere en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk som motvirker lavlønn og prioriterer likelønn.

-Bedre betalte arbeidere betyr mer effektive arbeidere. Folk skal kunne se tilbake på 2025 og si at det ble et godt lønnsoppgjør i år, sier Følsvik.

Forbundsleder Frode Alfheim i Styrke på talerstolen under representantskapsmøtet. Foto: Frode Ersfjord

Også forbundsleder Frode Alfheim i Styrke mener det er rom for et godt oppgjør i år.

-Lønnsomheten i industrien er svært god. Vi skal sørge for at det er en pris på arbeidskraften her i landet, som gjør det mulig for folk å ha gode, normale liv. Vi skal ha et solid oppgjør som gir økt kjøpekraft i år, slår han fast.

Krevende tider internasjonalt

Alfheim understreker dessuten at han er glad for at LO nylig klarte å lande en ny IA-avtale og at partssamarbeidet dermed kan gjenopptas.

Forbundet Styrke stilte med en stor delegasjon på LOs representantskap. Foto: Atle Espen Helgesen

– Det er krevende tider internasjonalt. Derfor har vi behov for å møte arbeidsgiverne og kjempe sammen med de for vår industri. Det er nødvendig for å trygge arbeidsplassene. Og EØS-avtalen er helt avgjørende, sier han.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare skal forhandles om lønn og streikeretten er overlatt til LO. Oppgjøret starter 14. mars med forhandlinger mellom LO og NHO, før forhandlingene fortsetter på de ulike overenskomstene utover våren.