Norges siste solcellefabrikk går under

Norsun i Årdal er slått konkurs, og rundt 70 ansatte står nå uten arbeid.

Konkursen markerer det som tilsynelatende er slutten for en industri som har vært under sterkt press i møte med en global solcellebransje dominert av kinesiske aktører.

Forbundet Styrke uttrykker sterk bekymring over tapet av Norsun. Ifølge AU-medlem Cay Nordhaug er konkursen ikke bare et tap for de ansatte, men også for norsk industripolitikk.

– Dette er et knusende nederlag for både de ansatte og for Norge som industrinasjon. Vi mister nå den aller siste solcellefabrikken i landet, en bransje vi i Forbundet Styrke har kjempet hardt for å bevare, sier Nordhaug.

AU-medlem Cay Nordhaug. Foto: Egil Brandsøy.

Konkurranse fra Kina og manglende støtte hjemme

Norsun har slitt økonomisk over lengre tid, med et underskudd på 108 millioner kroner i fjor, forteller Bergens Tidende.

– Det er hjerteskjærende å se at Norge, som har hatt både kompetansen og ressursene til å produsere solceller, lar industrien forvitre. Offentlige stimulansepakker kunne ha gitt livsviktig drahjelp, men i stedet har vi sett en total svikt fra myndighetenes side, sier Nordhaug.

Hovedtillitsvalgt Steinar Fodnes (t.h) og hovedvernombud Johnny Horpen (t.v) tar seg et lite pust i bakken. Foto: Ronny Kristoffersen.

Han understreker at den globale solcelleindustrien i økende grad domineres av Kina, noe som skaper store utfordringer for mindre aktører som Norsun, Norwegian Crystals og REC Solar.

Hovedtillitsvalgt Steinar Fodnes er enig med Nordhaug, men han tar det et steg videre. Han mener at EU også må våkne opp i kampen mot Kina og innføre toll på solcelleprodukter, på samme måte som USA har gjort.

– For ett år siden ble det delt ut milliarder til det grønne skiftet, men Norsun fikk ingen av dem. Men de pengene hjelper lite når vi ikke får solgt produktene våre på grunn av kinesiske dumpepriser, sier Fodnes.

Han understreker at dette er et strukturelt problem som myndighetene må adressere.

– Så lenge EU ikke innfører sanksjoner mot Kina, er det nesten håpløst å drive solcelleindustri i Norge, konstaterer Fodnes.

Cay Nordhaug mener alarmklokkene burde ringt.

– Et statsstyrt kinesisk marked har effektivt presset ut europeiske konkurrenter. Dette burde ha fått alarmklokkene til å ringe hos norske og europeiske myndigheter. I stedet fortsetter vi å handle med regimer som undergraver både arbeidsliv og miljø.

Tom trekkerhall hos Norsun. Foto: Ronny Kristoffersen.

Usikker fremtid

Norsun hadde nylig forhandlet med det tyrkiske selskapet Smart Solar i et forsøk på å redde driften, men uten resultat. Konkursen etterlater rundt 70 ansatte i uvisshet om fremtiden.

– For de ansatte er dette et mareritt. Nå står de uten arbeid midt i jula. Vi må også spørre oss hva dette betyr for lokalsamfunn som Årdal, som nå mister en av sine viktigste arbeidsplasser, sier Nordhaug.

Tidligere hovedtillitsvalgt i Norsun, Bodil Nordnes, som nå representerer de ansatte i styret, har bemerket at Årdal er avhengig av disse arbeidsplassene og at det vil bli en katastrofe hvis de forsvinner.

– Bygda vår ville bli satt 20 år tilbake i tid. Det hadde blitt 200 arbeidsplasser mindre, og det hadde egentlig vært katastrofe. Skikkelig katastrofe, sa hun i 2022, da Norsun ble berget av Styrke og flere aktører.

Steinar Fodnes beskriver selv situasjonen som utfordrende.

– Per nå er det i hvert fall ikke nok jobber. Takket være en villig kommune og kanskje spesielt Hydro, har mange fått avtaler som sikrer dem til de blir 62. Hydro har gitt kontrakter som varer frem til pensjonsalder, sier Fodnes.

En bransje som burde hatt en fremtid

Nordhaug mener det er tragisk om Norge mister kompetansen som har blitt bygd opp i solcelleindustrien, spesielt med tanke på det økende behovet for fornybar energi i norsk industri og i hele verden.

– Behovet for solceller vil vokse dramatisk i årene som kommer. At vi nå lar Kina stå igjen som nesten enerådende på dette markedet, er et feilgrep. Dessverre er det vanskelig å se hvordan Norge skal bygge opp igjen denne industrien når den først går tapt.

Saksbehandler Eivind Eriksrud (rød skjorte) i Forbundet Styrke bistår med søknader til lønnsgarantifondet. Foto: Ronny Kristoffersen.

Forbundet gjør nå det de kan for å hjelpe medlemmene som står i en enormt sårbar situasjon. Forbundssekretær Ronny Kristoffersen og saksbehandler Eivind Eriksrud fra forbundet har reist til Årdal, og er der sammen med tillitsvalgt Steinar Fodnes for å bistå.

Fodnes setter stor pris på hjelpen i denne vanskelige tiden.

– Jeg må si at noe av det beste jeg gjorde helt i starten var å erkjenne at dette hadde jeg ingen peiling på. Jeg tok tidlig kontakt med Ronny, og Ronny allierte seg med Eivind. De har vært fantastisk støttende i denne situasjonen, forteller han.