-Norsk gass kan bremse framveksten av en høyreekstrem bølge i Europa

Forbundsleder Frode Alfheim har tirsdag deltatt på flere arrangement på Arendalsuka, der han har understrekt hvor viktig norsk gass er for Europa.

På Næringsforeningen i Stavanger-regionen sitt arrangement i Arendal, viste Alfheim til at Tyskland måtte ta ned gassforbruket sitt med hele 18 prosent, da gassen fra Russland stoppet opp i 2022.

-Tyskland måtte da prioritere hvem som skulle få gass og ikke. De virksomhetene som ikke ble prioritert måtte stanse driften, noe som har medført økt arbeidsledighet, sier Alfheim.

Han ser en klar sammenheng der økt arbeidsledighet gjør at flere folk søker til ytterpunktene i politikken i Europa.

Norsk gass bevarer arbeidsplasser i Europa

-Når bedrifter blir nedlagt på grunn av mangel på gass, øker arbeidsledigheten. Det har bidratt til framvekst av ytre høyre i europeisk politikk. Sånn sett vil mer norsk gass til Europa bidra til å bevare europeiske arbeidsplasser. Og når folk har en jobb å gå til, vil det gi økt stabilitet i politikken, sier Alfheim.

Forbundslederen i IE&FLT (snart Forbundet Styrke) er klar på at norsk olje og gass aldri har vært viktigere enn nå.

-Vi har et stort ansvar for å forsyne Europa med den oljen og gassen de trenger. Det er bra for Europa, men også for oss selv. Når hjulene holdes i gang ved tyske bilfabrikker, så trenger de også norsk aluminium. Samtidig bidrar vi til å opprettholde et kjøpesterkt marked for alle våre andre eksportartikler, sier han.

Trenger et høyt aktivitetsnivå på sokkelen

Den nye energisituasjonen i Europa gjør det ifølge Alfheim helt nødvendig å opprettholde et høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel.

-I starten av koronapandemien fryktet vi omfattende permitteringer og oppsigelser i norsk oljeindustri. For å holde aktiviteten oppe og sikre arbeidsplassene, klarte vi sammen med Stortinget å spikre sammen oljepakken. Den har sikret investeringer i en rekke nye feltutbygginger, som ellers ikke ville blitt realisert.

-Med bortfallet av russisk gass, ser vi hvor viktig disse investeringene på sokkelen er, sier Alfheim.

Må lete etter mer olje og gass

Frode Alfheim opptatt av at det trengs stadig påfyll av nye petroleumsressurser.

-Vi må lete etter og finne nye ressurser som kan erstatte den oljen og gassen som blir produsert.

-Samtidig presser vi på oljeselskapene om at de må utvikle de ressursene de finner. For eksempel har vi store forventninger til Equinor sitt arbeid med Wisting-prosjektet i Barentshavet, sier han.

På sikt er han opptatt av at Norge også skal spille en viktig rolle med å forsyne europeisk industri med blått hydrogen, basert på gass, der karbonet blir renset og deponert i undergrunnen.

Og han understreker at forbundet skal samarbeide med tysk fagbevegelse, som sier de trenger mer energi fra Norge for å trygge arbeidsplassene.