Oljefondet må bidra til at Chevron tar ansvar for miljøkriminaliteten i Ecuador

Sekretariatssjef Espen Løken i Industri Energi.
Sekretariatssjef Espen Løken i Industri Energi.

fredag 13. mai 2016

Mange tusen menneskeri Ecuador er rammet etter omfattende ødeleggelse av regnskog som oljegiganten Chevron har bidratt til. Som aksjeeier i selskapet må Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljeformuen, presse på for å rydde opp.

 

UDAPT (Unión De Afectados y Afectadas por las Operaciones Petroleras de Texaco) har skrevet brev til Etikkrådetfor Statens pensjonsfond utland. Den lokale foreningen ber her etikkrådet om å bidra til at Chevron tar på seg ansvar i konflikten med de 30.000 rammede i lokalsamfunn i Ecuador etter miljøødeleggelsene som ble gjort i 1964 til 1992.

– Forurensingen er gammel, men den forvolder fortsatt skade som selskapet er ansvarlig for, påpeker sekretariatssjef Espen Løken i Industri Energi.

I tillegg mener han at Chevron er ansvarlig for pågående grove brudd på etiske normer så lenge de avviser ethvert ansvar og ikke vil komme lokalbefolkningen i møte. Løken understreker at Chevron ikke kan lastes for all miljøforurensing knyttet til petroleumsvirksomheten i området, men at andre selskapers skyld ikke fratar Chevron – og følgelig også NBIM – for sin del av ansvaret.

 

Chevron er dømt for miljøkriminalitet i regnskogen

Industri Energi sammen med flere andre norske organisasjoner har ved flere anledninger anmodet Finansdepartementet, NBIM og etikkrådet om å utøve aktivt eierskap overfor Chevron for å påvirke selskapet til å gjøre opp for seg.

Etter at selskapet i 2013 ble dømt i Ecuadors høyesterett til å betale erstatning til den rammede lokalbefolkningen, har ulike aspekter ved konflikter fortsatt i retts- og tvisteinstanser i flere land, og ikke minst gjennom svertekampanjer og lobbying.

Flere investeringsfond har trukket sine investeringer fra selskapet. Foruten KLP gjelder det blant annet pensjonsfond i Luxemburg og i Holland.

 

Oljegiganten må settes under observasjon

På Chevrons generalforsamling i år vil blant annet AP7 legge fram forslag om større åpenhet når det gjelder selskapets politisk lobbyarbeid.

–Vi har sett at NBIM på generalforsamlingen i Chevron i fjor ga sin stemme for muligheten til «Amend Bylaws — Call Special Meetings». Dette bør følges opp i år ved at NBIM i årets generalforsamling støtter alle initiativer fra aksjeeiere til å endre selskapets politikk i denne konflikten, mener Løken.

Industri Energi krever også at Chevron blir satt under observasjon med trussel om å trekke seg ut av selskapet dersom de ikke forplikter seg til å gjøre opp for seg overfor de rammede lokalsamfunnene i Ecuador.

Les brevet fra den berørte foreningenher:

Brev fra foreningen UDAPT