Oljeselskapene må ta grep for å stanse flukten fra petroleumsfag

Rektor Marianne Sivertsen Næss ved Hammerfest vgs og Frode Alfheim i Industri Energi er sjokkert over nedgangen i søkere på petroleumsrettede fag. Foto: Atle Espen Helgesen
Rektor Marianne Sivertsen Næss ved Hammerfest vgs og Frode Alfheim i Industri Energi er sjokkert over nedgangen i søkere på petroleumsrettede fag. Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 19. april 2016

Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi, slo under en debatt på Barentshavkonferansen i Hammerfest tirsdag fast at oljeselskapene må ta aktive grep for å stanse flukten fra petroleumsrettede fag.

–Vi krever at oljeselskapene nå går ut i media og forklarer at oljeindustrien er en langsiktig næring, særlig i nord. Oljeselskapene må kunne garantere at det er liv laga for ungdom å satse på en karriere i petroleumsindustrien, sier Frode Alfheim på Barentshavkonferansen.

Alfheim viser til at søkertallene til kjemi- og prosessfag ved Hammerfest videregående skole er fullstendig snudd på hodet i løpet av siste året.

-Jeg ble sjokkert da rektoren på skolen i dag fortalte at det nesten ikke er søkere til denne linjen. Kjemi- og prosessfag i Hammerfest er noe av det beste vi har fått til av ringvirkninger i Nord-Norge og Finnmark.Oljeselskapene må gå i aktiv dialog med skolen og elevene, og forsikre dem om at dette er en bransje som det er verdt å satse på, sier Alfheim.

Ungdom mister troen

Rektor ved Hammerfest videregående skole, Marianne Sivertsen Næss, opplyser at det i år bare er fire søkere til denne linjen.

-Tidligere har vi hatt 60-70 søkere til 15 plasser på kjemi- og prosessfag og det har vært den mest populære linjen ved skolen. Situasjonen er brått snudd opp-ned. I løpet av ett år har ungdom mistet troen på å satse på dette faget som er rettet mot oljeindustrien, sier hun.

Hun forklarer at 13 av 15 elever hvert år har fått lærligplass hos Statoil.

Gjentar gamle feil

Frode Alfheim frykter at oljenæringen begår samme feil som den har gjort tidligere ved å kutte for hardt i tider med lave oljepriser, og dermed skremme ungdom fra å satse på en karriere i denne industrien.

-Vi har sett det tidligere. Oljeselskapene kutter for hardt i budsjettene, rigger legges i opplag og tusenvis av folk mister jobben. Da blir ungdom skremt fra å satse på denne industrien. Vi nærmer oss en kritisk masse nå og risikerer å miste en generasjon av framtidens olje- og gassarbeidere.

-Når oljeprisen går opp igjen mangler vi folk med rett kompetanse og da blir det kamp om folk og kostnadene går rett til værs igjen. Det er et typisk faresignal når ungdom velger annen utdannelse, da får du ikke den etterveksten som trengs.

Generell nedgang i søkere

Dagens tall fra samordna opptak viser generelt stor nedgang i søkertall til alle fag og studier som er rettet mot en jobbframtid i oljenæringen.

Petroleumsfag på NTNU i Trondheim hadde i fjor 77 søkere. Dagens tall viser at det nå er 31 søkere til 29 plasser, en nedgang på 60 prosent. Enda verre er det ved Universitetet i Stavanger, der søkere som har Ingeniørfag, petroleumsgeologi som førstevalg, har falt med 70 prosent siden i fjor.