Oljepionerene får etterlengtet kompensasjon, nå må utbetalingene komme raskt
-Oljepionerene får en etterlengtet kompensasjonsordning, slik vi har krevd. Nå må vi sikre et bredt forlik på Stortinget og at utbetalingene kommer raskt, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Styrke.
På Styrkes landsstyremøte i Oslo onsdag presenterte stortingsrepresentantene Per Vidar Kjølmoen (Ap) og Freddy André Øvstegård (SV) at det er enighet om å opprette en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene.
-Forbundet Styrke har vært avgjørende for å få dette på plass, sier Kjølmoen.
Regjeringspartiene og SV forsikrer at det skal gjøres en god og grundig jobb med å avklare rammene for ordningen. Fram til en kompensasjonsordning er på plass skal det jobbes videre langs yrkesskadesporet.
Forbundsleder i Styrke, Frode Alfheim, er glad for at kompensasjonsordningen nå kommer, men understreker at det trengs et bredest mulig forlik på Stortinget.
-Jeg oppfordrer partiene å bli enig om en kompensasjonsordning som hele Stortinget kan stå samlet om. Det vil gi pionerne den tryggheten de trenger. I tillegg må utbetalingene komme så raskt som mulig, sier han.
Mange ble skadet i pionertiden
Bakgrunnen for kravet om økonomisk kompensasjon er at mange oljeveteraner ble skadet av jobben.
I de første årene var petroleumsnæringen dominert av utenlandske virksomheter som i liten grad hadde forståelse for norske arbeidslivstradisjoner og fokuset handlet om effektiv drift og om å unngå stans i operasjoner.
HMS-standarder og oppmerksomhet knyttet til kjemisk helserisiko på sokkelen var nærmest ikke-eksisterende.
Selv om forholdene gradvis ble bedre var det etablert en negativ ledelseskultur som vedvarte i lang tid. I tillegg var det mangel på kunnskap om helseskadelige stoffer og heller ikke et tilsyn på plass som kunne følge dette opp.
Har fulgt den politiske behandlingen tett
Stortinget nedsatte derfor i 2021 den såkalte Riise-kommisjonen. Den anbefalte i desember 2022 enstemmig at det skal gis erstatning både til nålevende oljepionerer og etterlatte.
Ketil Karlsen, oljeveteran og tidligere spesialrådgiver i forbundet, var Styrke sin representant i kommisjonen. -I de tidlige årene av oljeindustrien var det et rent sikkerhetsfokus på å bevare liv og lemmer. Gradvis skjedde en forbedring med mer fokus på helse, uttalte Karlsen da kommisjonen la fram sin rapport.
Forbundet Styrke har fulgt denne pionersaken tett gjennom en rekke møter med oljeveteranene, fulgt opp den politiske behandlingen og deltatt i høring på Stortinget.